Пластика „Сценка“ украси театралната градинка

14:21, 30 дек 16 / Култура 25 787 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Художествена пластика „Сценка“, дело на скулптора Альоша Кафеджийски, бе открита днес в градинката между Драматичния театър и сцена „Филиал“. Високата около 3 метра стълба, на която се е покатерило момиче, загледано в сгушена на земята котка, вече провокира интереса на минувачите.

„Приемат се всякакви интерпретации на пластиката – може да е по Булгаков - „Майстора и Маргарита“, с невероятния котарак Бегемот, а може да е стълба към безкрая… Аз съм скулпторът, който е приятел на котката“, сподели Альоша Кафеджийски. „Културата във Варна е жива и това е много важно за времето, в което живеем. Ценно е, че се намират средства за подпомагане на творчеството и резултати има заради това разбирателство между хората, които ръководят, и творците. Важно е този баланс да продължи“, допълни той.

„Стана хубава традиция да завършваме годината с изкуство. Благодаря на всички, с които стъпка по стъпка заедно успяваме да включваме изкуството в градската среда на Варна. Ще продължим още по-активно и догодина, включително с реализацията на проекта за ремонт на филиала на театъра“, каза кметът Иван Портних.

Директорът на дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева припомни, че 2016 г. бе богата на културни проекти в града - открити бяха статуята на архитект Дабко Дабков, пластиката Рибаря и златната рибка, както и паметните плочи на Петър Енчев и Георги Велчев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама