Инж. Тошко Петков: През 2016 г. Община Добричка събра най-много собствени приходи

14:33, 30 дек 16 25 1113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Равносметка на отиващата си 2016 г. и очакванията си за новата 2017 г. споделя с читателите на Topnovini.bg кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков

Г-н Петков, в края на 2016 г., след като изтече и първата година от мандата Ви, какво отчитате като най-голям успех на Община Добричка?

В изпълнение на една от основните цели през първата година от мандата, заложих на активно и гъвкаво управление на общинските финанси.

Изготвен беше напълно балансиран бюджет за 2016 г., съобразен с тригодишната бюджетна прогноза, Общинския план за развитие 2014-2020 г., както и с Програмата за управление на общината за мандат 2015-2019г. Той беше разработен на база реалистични прогнози за очакваните приходи от местни данъци и такси, както и на очакваните приходи от управление и разпореждане с общинско имущество. Планираните разходи за отделните дейности бяха обвързани с източниците за финансирането им. В бюджета бяха заложени разходи за строителна програма в размер на 2 500 000 лв., включващи обекти във всички населени места от общината.

Изпълнението на плана за собствените приходи по бюджета за 2016 г. към 30.11.2016 г. е 4 106 045 лв. или 95 %, като очакваме в края на годината изпълнението да е над 100%. Трябва да отбележа, че това е най-големия размер на собствени приходи, събирани в общината досега.

Това изпълнение на приходната част на бюджета осигури възможност всички планирани по бюджета дейности да бъдат извършени в срок и да бъдат своевременно разплатени, като община Добричка няма просрочени и неразплатени задължения.

Надявам се и през следващите години от мандата да продължим нашата активна работа в тази посока, най-вече към подобряване на събираемостта от местни данъци и такси, както и активно управление и разпореждане с общинско имущество.

С цел подобряване на транспортната инфраструктурата през изминалата година са извършени основни и текущи ремонти на  9 общински пътя, осигуряващи достъп до 21 населени места, като са ремонтирани 15761 кв. м асфалтова настилка на обща стойност 390 000 лв. и на улици в 41 населени места. Ремонтирани 25 842 кв. м  асфалтова настилка и са изпълнени 24 590 кв. м шосировки. Общата стойност на основните ремонти е 900 552 лв.

За осигуряване на безопасност при движението по улиците в осем населени места са изградени 14 ограничители на скоростта (в Ст. Караджа, Славеево, Владимирово, Ф. Денково, Ломница, Козлодуйци, Овчарово, Житница). Общата стойност на инвестицията е 29 255 лв.

За подобряване и възстановяване на пешеходни алеи, тротоари, площадки, паркове и публичните пространства са вложени 115 405 лева, като е извършено следното:

Доставена и монтирана е нова автоспирка в с. Черна на стойност 7 608 лв., собствени средства В четири населени места – Плачидол, Победа, Славеево и Стефаново са извършени благоустроявания – тротоари на обща стойност 57 379,13 лв., от които 48 385,17 лв. целеви средства и 8 993,96 лв. - собствени средства.

Близо 505 хиляди лева (504 851 лв.) са инвестициите за подобряване на сградите на социалната инфраструктура. Извършени са ремонти в детските градини, училищата и читалища в Божурово, Дончево, Карапелит, Ловчанци, Ф. Денково, Врачанци, Владимирово, Карапелит, Воднянци, Паскалево, Плачидол, Сливенци, Смолница, Бдинци, Божурово, Ведрина, Житница, Ломница, Одърци, Черна, Ст. Караджа, Ловчанци, Овчарово, Царевец на стойност 233 596 лева. В 11 населени места са извършени ремонтни дейности в сградите на здравните служби и социалния патронаж на стойност 95 095 лева. Подобрено е състоянието на административните сгради на кметствата в 21 населени места. Над 37 хил. лева са вложени в подобряване състоянието на футболния стадион в село Бранище.

В селата Плачи дол, Одринци, Ведрина, Ловчанци, Житница, Росеново и Ст. Караджа е извършен ремонт на войнишки паметници и плочи на обща стойност 5 974,42 лв.

Възстановени са естествените чешми в Козлодуйци, Миладиновци и Крагулево, като стойността на инвестицията е 10 370 лв.

За естетизиране на гробищните паркове са извършени ремонти в 7 населени места, изграден е нов дом на покойника в мюсюлманско гробище в с. Козлодуйци на обща стойност 45 709 лв.

За подобряване на водоснабдяването в село Карапелит са подмени 260 линейни метра от водопровода по част от ул. 16, а в Лясково и Методиево, съвместно с ВиК оператора, са подменени 1458 линейни метра от водопреносната мрежа.

Община Добричка е сред най-големите производители в страната на хлебно и фуражно зърно. Как приключи стопанската година в региона?

Община Добричка разполага с 1 008 590 дка земеделски територии, което е една съществена предпоставка за това, че общината ни е един от най-големите производители на земеделска продукция в страната. Земеделските територии заемат 79% от територията. По площ на земите със селскостопанско предназначение и използвана земеделска площ, общината заема първо място в района и в страната.

Към настоящият момент за 2016 година за Общината  е отчетен следният среден добив на зърнени култури:

Пшеница – 572 кг/дка Ечемик – 455 кг/дка Тритикале – 443 кг/дка Слънчоглед – 275 кг/дка Царевица – 526 кг/дка

Какви инвестиции се очакват да бъдат привлечени в общината по новите европейски програми в периода до 2020 година? Има ли вече одобрени проекти?

В процес на оценка са 3 проектни предложения по Оперативна програма Развитие на селските райони 2014-2020 г. на обща стойност 11 630 788.12 лв., от които първият е за рехабилитация на общински път DOB1108/ ІІІ-293 (Паскалево – Свобода) - Росеново – Божурово – граница на община Добричка и община Крушари/ с обща дължина 11.987 км, вторият - за рехабилитация на уличната мрежа в 17 населени места в община Добричка, и третият - за реконструкция на водопроводната мрежа в село Плачидол и на компрометирани участъци в селата Стефаново и Бранище. Подадени са проекти за обновяване и модернизация на 3 читалища в община Добричка на обща стойност 1 109 657.73 лв.

Към момента имаме 3 одобрени проекта по оперативни програми: „Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда в община Добричка” по ОП „Развитие на човешките ресурси” на обща 499 656,37 лв., „Детска академия за толерантност в община Добричка” по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” на стойност 471 708 лв. и „Равен шанс за всички деца в община Добричка” по ОПРЧР на стойност 588 078,48 лв.

През февруари тази година Община Добричка сключи договор с Агенцията по заетостта за финансиране на проект на стойност 411 000 лева по схема „Обучение и заетост на младите хора до 29 години” на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Бяха назначени 125 младежи на възраст до 29 г. на длъжност общ работник в населените места в общината и 3-ма души - на длъжности в общинската администрация, както и 38 лица като техни наставници. По Регионална програма за заетост и обучение от 17.10.2016 г. наехме 6 души. Предстои да наемем още 10 души за 12 месеца по Мярка за наемане на безработни лица над 55 години по Закона за насърчаване на заетостта. По програма „Старт на кариерата 2016” на Агенцията по заетостта чрез Бюрото по труда сме одобрили 4-ма младежи до 29 години. Стремежът ни е да се обхванат хора от различни възрастови категории.

Одобрен е проект „Осигуряване на топъл обяд в Община Добричка“ на обща стойност 44 730.40 лв. по Oперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г. Предстои подписване на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Подадено е и в процес на оценяване е проектно предложение „АКТИВНОСТ - Ангажираност, Квалифициране, Труд, Интегрирано Включване На Обезверени и Семейства в Трудност“ по ОП Развитие на човешките ресурси, приоритетни оси „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“ и „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места“ на обща стойност 355 333,52 лв. При реализирането на този проект ще бъдат включени 70 лица - 15 лица с увреждания и минимум 15 членове на техните семейства; 15 деца с увреждания и минимум 15 родителя от техните семейства; 10 деца в риск; 10 възрастни в риск. Чрез този проект ще се увеличат възможностите за предоставяне на социални услуги на хората с увреждания, зависимите лица и техните семейства, ще се подобри достъпа до заетост на хора с увреждания и ще се мотивират лицата, полагащи грижи за зависими членове на семейства, ще се повиши квалификацията на лицата от целевите групи по проекта.

На територията на общината са реализирани и 6 проекта по Кампанията „За чиста околна среда – 2016” на ПУДООС на обща стойност 39 751 лв. Община Добричка е партньор на Агенцията за социално подпомагане по проект „Приеми ме 2015”, където общата стойност на проекта е 51 600 000 лв.

Задълбочава ли се демографския проблем в общината?

Демографският криза не е само в нашата община. Това е проблем с огромно национално значение, чието пренебрегване и отлагане от държавните и правителствени органи оказва негативно отражение върху цялостното социално, икономическо и здравословно развитие на нацията и засяга пряко националните интереси. Липсата на национална политика за укрепване на българската държава, икономика, култура и образование може да доведе до прерастване на демографската криза в катастрофа за българската нация. Необходими са обединени усилия на правителствени и неправителствени институции, които да действат постоянно, адекватно, обосновано и решително да противодействат на негативните демографски тенденции в България. За да намерим положително решение на демографския проблем, условията за живот в нашите села трябва да се подобрят и да не им липсва нищо на нашите жители.

През тази година бяха предприети мерки за преструктуриране на училищната мрежа. Това допринесе ли за повишаване на ефективността на образователната инфраструктура в общината?

Един от приоритетите, залегнал в приетата Стратегия от 2013 г. беше оптимизиране структурата на общинската образователна система в съответствие с реалните потребности на общината, пазара на труда и осигуряване на равен достъп до качествено образование, със срок на изпълнение 2016 г. Промяната в структурата на образователната система и намаляване броя на училищата (8 училища бяха закрити) за учебната 2016/ 2017 г. се наложи и от законодателни промени - влизане в сила на новия Закон за предучилищното и училищно образование (ЗПУО).

Със закриването на тези училища и пренасочването на учениците в други училища на територията на общината се постигна максимален обхват на обучаваните в задължителна училищна възраст. С предприетите мерки се оптимизира средната пълняемост на паралелките, намали се броят  на маломерните и слетите паралелки, спадна общият размер на разходите, както и издръжката на един ученик. Общината пренасочи се финансови средства към приемащите училища, чиято материално-техническа база се подобри. Повиши се ефективността на публичните разходи за образование и се намали ресурсът за дофинансиране на училищата. Учениците от населените места, в които няма училище имат отлични възможности за пътуване. На всички педагогически кадри от закритите училища бяха осигурени работни места. Училищната мрежата на територията на общината удовлетворява изискванията от гледна точка възможностите за достъп до образование на всички подлежащи на задължително обучение ученици, независимо от местоживеенето им.

През 2016 г. в община Добричка отново имаше проблеми, свързани с наводнения, в резултат на проливни дъждове. Какви стъпки за предотвратяването им са предприети?

Тези дейности изискват много средства, с които Общината не разполага. Имаме подадени проекти към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и очакваме одобрение.

Предвид няколкократното наводняване на село Батово в последните две години е изработен инвестиционен проект за изграждане на нов отводнителен канал в село Батово. Проектът предвижда каналът, в северната част на селото, да се изгради като открит, за да поеме по-голямата част от повърхностните води, идващи от скатовете преди Батово, като след това премине в подземен канал и под пътя за с. Прилеп отведе водите в река Батовска. За да се реализира проекта ще са необходими над 1,5 милиона лева – сума, непосилна за бюджет за една година. Общината ще предприеме действия за разделяне на проекта на етапи, като необходимата инвестиция за изграждане на първия етап, чрез който ще се предпази пътя за село Прилеп от разрушаване при евентуално наводнение е 218 000 лева.

Смятам, че към настоящия момент сме предприели значителни мерки за намаляване на рисковете от наводнения на територията на община Добричка. Изпълнени са всички дейности, залегнали в Програмата за планово почистване на деретата и каналите в населените места. Извършено е машинно почистване на влаголюбивата и храстовидна растителност по деретата, изкоренени са дървета, изрязани са надвиснали клони, извършено е леко оформяне на коритата на притоците на река Суха и река Добричка в населените места от нашата община. Като цяло речните корита са с много добра проводимост. Това е констатацията на Комисията, която съм назначил със заповед № 1475/ 18.10.2016 г. и която наскоро приключи проверката на проводимостта на речните легла, преминаващи през територията на населените места на община Добричка.

За съжаление, никога не може напълно да се гарантира, че инфраструктурата ще издържи при поройни дъждове или друга тежка бедствена ситуация.

Готова ли е Общината за зимата?

За подготовката и работата на Общината при усложнени зимни условия е издадена Заповед № 1356/ 19.09.2016 г., с която са предприети мерки за нормалното функциониране на населените места в общината. За осигуряване на качественото поддържане на общинската пътна мрежа при зимни условия през зимния сезон на 2016-2017 г. са сключени договори с фирмите „Пътно строителство” АД, „Яйца и птици” - Зора” АД - село Дончево и ЕТ „Спиридон Спиридонов – Йоса”. Доставен е пясък за опесъчаване на кметствата и кметските наместничества с наклонени терени. Всички кметове и кметски наместници на населени места от Община Добричка са представили свои планове и доклади за подготовка и работа на кметствата през зимния сезон, включително и разчети за приемане и настаняване на хора от закъсали и аварирали автобуси и автомобили при тежки зимни условия. Създадена е необходимата организация за здравно и медицинско осигуряване и снабдяване на населението в общината със стоки и услуги от първа необходимост при усложнена зимна обстановка. Училищата и детските градини на територията на общината са осигурени с течни и твърди горива за зимния сезон и имат готовност за работа при усложнена зимна обстановка.

Какво ще пожелаете на жителите на община Добричка в навечерието на Нова година?

Пожелавам на жителите на община Добричка здраве, щастие, много успехи, постигнати цели и нови мечти.

Весела Коледа! Мирна и щастлива Нова 2017 година!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама