Предприемат спешни мерки за недопускане на птичи грип в област Русе

14:41, 30 дек 16 25 766 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 30.12.2016 г., се проведе заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия. Информация за заседанието съобщават домакините от Областна администрация. 

В дневния ред, предложен от зам.-областния управител Станимир Станчев, е била включена единствена точка: „Предпазни мерки за недопускане възникване и разпространение на заболяването по птиците  на територията на област Русе”.

Представителят на Областна дирекция по безопасност на храните Русе, д-р Ненов е докладвал, че епизоотичната обстановка, по отношение болестта „птичи грип”  в страната, се усложнява. За ограничаване разпространението ѝ  са били приети конкретни мерки, които включват провеждане на заседания на общинските епизоотични комисии, завишаване на ветеринарномедицински контрол за съблюдаване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти и стриктното им спазване от техните стопани. Представителите на орнитоложките, ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства се задължават да извършат тематични проверки за наличие на болни и умрели диви мигриращи птици.

Главните отговорни субекти за недопускане възникване и разпространение на заболяването по птиците  на територията на област Русе са Областна дирекция по безопасност на храните, кметовете на общини и населени места, Регионална дирекция по горите и официалните общински лекари. 

Веднага след заседанието на отговорните лица са изпратени за изпълнение приетите от комисията мерки, както и Заповед № РД09-1024/29.12.2016 г. на Министъра на земеделието и храните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама