Застрахователите ще имат достъп до данните на КАТ

18:05, 30 дек 16 25 761 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Застрахователите ще имат достъп до данни от МВР чрез онлайн връзка в реално време. При сключване на застраховка „Гражданска отговорност” ще бъде предоставян само регистрационният номер на автомобила и номерът на талона.

Това ще стане възможно с нова наредба, приета от Комисията за финансов надзор (КФН) и одобрена от министрите на вътрешните работи и на транспорта, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Чрез осигурения достъп полиците по „Гражданска отговорност“ ще се издават много по-бързо, тъй като с въвеждането на регистрационния номер на автомобила автоматично ще се зареждат всички данни от регистъра на МВР, които досега се преписваха от талона-номер на рамата, кубатура, мощност, собственици и т.н.

С наредбата се създава и правната и техническа основа МВР да предоставя на застрахователите информация за извършени пътни нарушения. Тази информация ще бъде елемент от системата „бонус-малус” и по този начин изрядните водачи ще плащат по-малко за застраховката в сравнение с нарушителите.

Обменът на данни онлайн и съответно сключването на полици по описания начин трябва да започне от началото на месец август 2017 г.

Наредбата също така предвижда всяка издадена застрахователна полица да влиза автоматично в реално време в регистър на Гаранционния фонд, до който достъп ще имат МВР и КФН. По този начин МВР ще разполага с информация в реално време за сключените полици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама