В Сливен набелязаха мерки срещу разпространението на птичия грип

18:39, 30 дек 16 25 753 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По искане на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев беше свикано спешно заседание на Областната епизоотична комисия. То беше водено от областния управител Татяна Петкова, а на него, освен членовете на комисията, присъстваха и представители на ОД на МВР – Сливен и ТД на ДАНС - Сливен. Поводът за заседанието беше усложнената епизоотична обстановка с разпространението на болестта инфлуенца по птиците /грип/ и взетите решения по време на среща на Министъра на земеделието и храните с представители на институциите и птицевъдния бранш, състояла се на 28.12.2016 г.

На това основание и след проведеното днес заседание, областният управител издаде заповед за свикване и провеждане на заседания на общинските епизоотични комисии. В заповедта се предвиждат и мерки като:

Директорът на ОДБХ-Сливен да организира съвместни проверки с представители на орнитоложки дружества, ловно-рибарски дружества и държавни лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици. Забраняват се всякакви пазари на птици. Предприемат се мерки за биосигурност в птицевъдните обекти и за вирусологични изследвания.

Не се допуска излизане на домашни птици извън дворовете и контакт с диви птици. Заедно с РДГ-Сливен се провежда и информационна кампания за болестта и начините на предаването й. Домашните птиците, отглеждани в селата Тополчане, Калояново, Дебела кория, Сотиря, Панаретовци, Самуилово, Мечкарево, Глуфишево, Жельо войвода, Крушаре, гр. Кермен, Езеро, Баня и гр. Нова Загора да бъдат затворени в личните стопанства. Ангажират се кметовете за преброяване и регистрация на отглежданите птици в тези населени места, както и се организира извършването на клинични прегледи.

Огнища на болестта са регистрирани в 13 държави, най-много в Германия и Унгария. В България от 16 декември досега са регистрирани 14 огнища, най-много в Пловдивско и Видинско. Болестта се пренася от дивите прелетни птици, а предаването става чрез директен контакт със заразени птици или птичи продукти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама