Майсторски клас по „жив хляб“ се провежда във Висшето училище по мениджмънт
08:45, 17 яну 17
25
583
Шрифт:
Според организаторите това е най-големият до момента майсторски клас по работа с „жив хляб“. Подготовката за демонстрацията, която ще се проведе от днес до петък, започна още от вчера, тъй като най-добрата бавна ферментация на квас отнема повече от 16 часа. Това е вторият подобен майсторски клас във Варна. Миналата година той се проведе отново през януари в кулинарния институт.
Участниците ще усвоят изработка на багети, чабати, ръжени селски хлябове, хляб със спелта, хляб с лимец, хляб с лактоферментирала царевица, подготовка на тесто Бриош и др. Тази година ще се акцентира на работата с прясно смлени пълнозърнести брашна.
Родината на хляба с жив квас е Египет. Според международни изследвания той е полезен за различни заболявания. Съдържащите се в кваса лактобацили и гъбични микроорганизми разграждат протеина глутен, намиращ се в брашното, на съставните му части – аминокиселини. Продуктите с квас след това могат да бъдат консумирани от пациенти, страдащи от алергия към глутен, без да причиняват странични ефекти.
Добави коментар