Руйно вино и подбрани мезета посрещнаха гостите на винена фиеста в Дивдядово
13:34, 28 яну 17
25
563
Шрифт:
Проявата, която е с конкурсен характер е за най-добре домашно приготвени вина и суджуци. Оценяваните вина бяха общо 49, от които 19 бели и 30 червени. Данчо Йоргов, член на журито заяви, че изборът на победител е бил много труден, поне половината от вината са били чудесни. „За хубаво вино освен мерак, се иска хубав съд, хубаво грозде и хубаво помещение“, заяви той.
В категория „най-добро бяло вино“ първо и трето място спечели Георги Маринов, а второто място взе Веселин Даков.
При червените вина призът взе Ангел Янев, втори е Тони Тонев, а трети Руси Атанасов. Голямата награда от 80-литрово буре бе за Димитър Жечев.
В категория „Вино от местни сортове“, победител е Радуш Стоянов, който взе награда и за най-възрастен участник.
При домашния суджук шампион е отново Георги Маринов, след него се нареди Ангел Янев, а бронза взе Кирил Дочев. Деликатесът се оценяваше по три критерия: структура, сол и подправки.
Взелият най-много награди Георги Маринов, сред които и тази за най-млад участник, сподели, че прави вино от шест години. За спечелилото първо място е използвал букет от различни сортове бели вина, а заелото трето място е произведено от грозде сорт „мускат“. Белите вина с които участвал в конкурса, той посветил на своята приятелка. За суджука младият мъж е използвал чисто телешко месо, което съхнало 10 дена.
Шампионът в категория „най-добро червено вино“ Ангел Янев сподели, че е винар от 1972 година, а за виното с което спечели е използвал сортовете „мерло“ и „мавруд“, хубав съд и много мерак.
Програмата продължи с музика, танци и много настроение.
Добави коментар