Пловдивчанин "спестил" 240 хиляди лева от данъци, съдят го

16:48, 30 яну 17 25 737 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Христо Л., на 39 г. за това, че като представител на търговско дружество /ООД/, при условията на продължавано престъпление, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 239 350 лева, представляващи дължим данък върху добавената стойност от декларирани приходи за данъчен период от 1 януари 2011 г. до 31 март 2013 г. в размер на 130 508 лева и дължим корпоративен данък за финансовите 2011 г. и 2012 г. в размер на 108 842 лева. Според прокуратурата той е съставил фалшиви документи - отчетни регистри дневници за продажби, в които не е отразил фактури за извършени доставки от дружеството, което представлявал, към други юридически лица и търговци, и е съставил документ с невярно съдържание – отчетен регистър дневник за покупки, в който е отразил данъчни фактури по неполучени доставки с право на пълен данъчен кредит.

Обвиняемият имал регистрирано търговско дружество с основен предмет на дейност в сферата на полиграфията. Той е бил управител на фирмата. Обвиняемият рекламирал търговското дружество и по този начин осигурявал клиенти, с които по-късно били сключвани устно или писмено договори за доставки. Клиентите обикновено си поръчвали рекламни материали – тефтери, папки, дипляни, брошури, плакати и др. При някои от доставките мъжът давал на получателите предварително подготвени фактури, касови бонове и приемно-предавателни протоколи, като значителна част от тях не са били отразени в дневника за продажби и в данъчните декларации. Обвиняемият упълномощил счетоводител да извършва обработка на документите, като не му е предоставял всички счетоводни книжа от извършените от него доставки.

Установени са 27 случая за нарушения по ДДС и 2 по корпоративно подоходното облагане. Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият  се е признал за виновен. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама