Гимназия от Търговище става общностно училище

17:07, 30 яну 17 25 877 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първо средно училище "Свети Седмочисленици" в Търговище се включи във втората фаза на проект  „Училището – център на общността” на Националната мрежа за децата. Това означава, че гимназията заедно с други общностни училища - партньори и подкрепящи неправителствени организации ще работи за приобщаване на родителите и семейството към живота на училището. 

"Новата година започна с признание за успехите и амбициите  на І СУ в посока на иновативното образование. Училището получи възможност за развиването на училището като общност и промяната му от училище с високи стандарти към училище с високо качество." споделиха от гимназията. Двама педагози от училището през този месец участваха във въвеждащо обучение, а в най-скоро време предстои изготвяне на самооценка на постигнатото от учебното заведение в тази насока и планиране на действията до 2018 година. 

Проектът „Училището като център общността“ е насочен към развиването на училището като общност и превръщането му в отворен и многофункционален център, който създава, поддържа и свързва общността от ученици, учители, родители и други участници в обществения живот на дадено населено място. В първата фаза участваха 13 училища от цялата страна. Проведената през лятото на миналата година независима външна оценка показа, че са проведени над 30 обучения за учители и родители, осъществени са повече от 80 различни инициативи, има увеличена активност на родителите в училищния живот, по – добри връзки с местната общност и по-добра учебна атмосфера.

Във втората фаза на проекта, която е предвидена да продължи до юни следващата година година се включиха още 20 училища от страната. Основните усилия през периода ще бъдат насочени към развиване и прилагане на ресурсни материали, които биха позволили споделяне на ноу-хау, обучения, добри практики и прилагане на философията за „общностно“ училище на практика.

"Дългосрочната визия, към която се стремим, е развиване на мрежа от общностни училища, които съвместно да работят за развиването на училището като общност и промяната му от училище с високи стандарти към училище с високо качество. На практика, за нас, тази промяна означава преминаване от ситуация, в която се отсяват най-добрите ученици към такава, в която се обучават всякакви ученици; от подготовка за съревнование към подготовка за учене през целия живот. Училище, в което децата и младите хора не се движат по предначертан от възрастните път, а се учат как да откриват, да правят избори и да понасят последствията от тях." споделят от Националната мрежа за децата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама