Водата в София да поскъпне с 18%, предлага КЕВР

19:28, 30 яну 17 25 868 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 18 % да поскъпне водата в София най-рано от март, предлага КЕВР. Окончателната цена ще влезе в сила един месец след закрито заседание на регулатора. Според разчетите сега действащата цена на водата от 1.82 в столицата ще скочи на 2.16 лева за кубик.

В бизнес плана на Софийска вода е отчетено, че прагът на социална поносимост в София е по-голям от бъдещето увеличение. Според изчисленията столичани могат да понесат цена от 10 лева и 1 стотинка на кубик. Бизнес планът на ВиК дружеството предвижда до 2021 година водата в София да поскъпне с 47 % в сравнение с цената в момента, пише Дарик радио.

Ново поскъпване на водата очаква софиянци. Последното повишение на цената на услугата в столицата беше преди половин година, когато през май 2016г. водата в София поскъпна с 6 стотинки на кубик от 1,76лв. на 1,82лв.

Още миналата година се предвиждаше от 2017г. цената на водата да се промени като се определя от нейното качество. ВИК дружествата трябваше да предложат нови цени в бизнес плановете си за предстоящия петгодишен период.

Първоначално от Софийска вода поискаха 32% по-скъпа вода за тази година и 71% увеличение в сравнение със сегашната цена до 2021г. Финалният бизнес план на дружеството обаче залага поскъпване на водата от 18% през тази година, което означава вместо сегашните 1,82лв. софиянци да плащат 2,16лв. на кубик.

За 2018г. увеличението спрямо сегашната цена е 27%, а за 2021г. - 47%. Тогава цената на водата ще бъде 2,69лв.

Според разчетите увеличението е далеч от социалната поносимост на софиянци. Изчисленията в бизнес плана на Софийска вода показват, че за тази година столичани могат да си позволят да плащат 10,01лв. на кубик, а през 2021г., когато увеличението спрямо сегашната цена ще е почти 50%, жителите на София биха могли да плащат по 11,44лв.

Преди да бъде взето финалното решение колко ще струва водата в София, предстои открито заседание на КЕВР, както и обществено обсъждане на бизнес плана на Софийска вода.

Цените ще влязат в сила в месеца след окончателното решение, което ще вземе регулатора на закрито заседание. Това означава, че водата в столицата ще е по-скъпа най-рано от месец март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама