„Политико“: Пет начина да се „изхвърли Меркел от трона“

19:40, 30 яну 17 / Свят 25 846 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който е  основният конкурент на Ангела Меркел на бъдещите избори в Германия, може да я „изхвърли от трона“ по пет различни начина, пише „Политико“.

Първо - Шулц може да направи по-агресивно поведението на Социалдемократическата партия на Германия. Ако се съди по общественото мнение, в последните 4 години нещата в партията съвсем не вървят добре, независимо от успехите по време на преговорите в управляващата коалиция през 2013 г. Що се отнася до вътрешното състояние на партията, то социалдемократите дават предпочитанията си точно на Шулц, а не на Зигмар Габриел, който преди назначаването му за министър на външните работи бе считан за главен конкурент на Меркел на бъдещите избори, се казва в статията.

Второ - Мартин Шулц може да обедини цялото ляво крило, създавайки коалиция с партиите „Зелените“ и „Левите“. Това ще увеличи шансовете на СДПГ срещу консерваторите. Но този план ще сработи само, ако „Алтернатива за Германия“ не спечели твърде много места в парламента. За да не се случи това, Шулц трябва да отвлече вниманието на избирателите от лидера на „Алтернативата“ Фрауке Петри, пише авторът.

Трето -по време на предизборната кампания Шулц може старателно да избягва миграционния въпрос: електоратът на неговата партия, както по цяла Европа, се дели на хора, които са против бежанците, и на хора, които са готови да „разпънат на кръст“ противниците на миграционната политика на Ангела Меркел. Когато този въпрос не може да се избегне, той трябва просто да припомня за «европейските решения» на въпроса, които уж се претворяват в живота, посочва изданието.

Четвърто - Шулц може да се обърне към германците, представляващи работническата и средната класи, за да ги дръпне от антимиграционната „Алтернатива за Германия“. Бившият глава на Европарламента в последните месеци даде да се разбере, че неговата предизборна стратегия ще бъде съсредоточена върху очакванията на обикновените граждани на страната.

Най-накрая, Шулц може просто да използва своите силни страни: статута си на най-влиятелния германец в Брюксел. И дори ако партията му е обречена още 4 години да играе ролята на младши партньор на консерваторите на Меркел, работата в апарата на ЕС нагледно демонстрира какви успехи може да постигне той в рамките на „голяма коалиция“, подчертава „Политико“.

Парламентарните избори в Германия ще се проведат на 24 септември 2017 г. Ангела Меркел има намерение за четвърти път да атакува канцлерския престол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама