Проектобюджетът на Русе за 2017 година не е в полза на гражданите, категорични са от "Патриотите, ВМРО и Глас народен"

23:01, 30 яну 17 / Политика 25 852 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да подкрепим проекта за бюджет на Община Русе в предстоящата извънредна сесия, заявиха от групата в местния парламент "Патриотите, ВМРО и Глас народен".

Бюджетът на Община Русе за 2017 година според проектопредложението, което предстои да бъде разгледано на утрешната извънредна сесия на Общинския съвет в Русе, възлиза на 124 милиона лева. Това според кметската администрация представлява невиждан преди това успех от гледна точка увеличаване на събираемостта на средства, като се прави сравнение с бюджетната 2016 година, където при 103 милиона приет бюджет към ноември м.г. всъщност се виждат 111 милиона – тоест има ръст над прогнозираните стойности.

В аргументацията на управляващите се отчита ръст от 21 милиона лева, като всъщност се забелязва, че реално 13 милиона лева идват в повече. Това не е най-важното в случая, като основният въпрос, който буди любопитство е от какви източници идва този „невиждан“ растеж, питат от "Патриотите, ВМРО и Глас народен".

"На първо място това е планирания кредит от 10 милиона лева за ремонт на уличната и тротоарната мрежа. Граждани години наред отправят постоянни апели към кмета на Община Русе да се извърши неотложен ремонт на десетки улици и тротоари в рамките на кварталите и извън града - в малките населени места на общината. Поради оправданието, че липсват средства все още в деловодството на Община Русе залежават десетки жалби, депозирани от граждани, съдържащи сигнали с точните места, които имат нужда от спешна рехабилитация. Поетият ангажимент от страна на общинската администрация да се обследва уличната мрежа, бе изпълнен в края на лятото на 2016 година. Благодарение на това вече има пълна база с данни кои са приоритетните зони, подлежащи на ремонт. Проблемът е там, че управляващите не желаят да се ангажират с предоставяне на информация относно кои точно участъци ще бъдат ремонтирани със средствата от кредита и в какви срокове ще бъдат завършени те. Това буди съмнения у една значителна част от русенци, че отново ще има уговорени конкурси, провеждани фиктивно или, че една част от улиците няма да бъдат засегнати от дейностите по рехабилитация.

На второ място – това са увеличените данъци върху недвижими имоти – от 4,5 на близо 8 млн. лева. Предложението бе подложено на обществено обсъждане от страна на общинските съветници Пенчо Милков (БСП) и Галин Григоров („Патриотите, ВМРО и Глас народен) на което многократно бе защитена позицията защо едно подобно действие ще навреди повече, отколкото ще помогне. Разбира се, открива се и планирано завишаване на данъка върху превозните средства – с близо милион повече ще бъдат събраните средства от русенци.

Предвидените такси за детски градини, които през 2017 година ще влязат в бюджета, скачат с близо половин милион – пари, които ще бъдат насила извадени от джоба на родителите.

Вижда се, че общата сума не е следствие от подобреното икономическо състояние на гражданите, а се явява резултат от кредити и допълнително вдигане на данъчната тежест за обикновените хора и бизнеса, като така се създават лоши условия за тяхното развитие и нормално функциониране в рамките на Община Русе", коментират още от "Патриотите, ВМРО и Глас народен".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама