Спас Попниколов: Пътната безопасност трябва да е водещ приоритет на всички заинтересовани страни

18:36, 27 фев 17 25 779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Необходимо е всички пътни съоръжения да бъдат обследвани, паспортизирани и след като им се направи оценка на риска, да се изготви списък с приоритетните за ремонт проекти.

Това е важна стъпка напред в превенцията на инциденти и ще даде обективната картина за състоянието в пътния сектор и необходимите за подобряването му средства. Около това мнение се обединиха министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Спас Попниколов и представителите на браншови организации и гражданското общество, които по негова инициатива проведоха дискусия за безопасността на пътищата и съоръженията в експлоатация. Целта на срещата беше да се представят различните експертни виждания и предложения за решаване на проблемите по управлението и поддържането на пътищата и пътните съоръжения с цел осигуряване на качество и безопасност на пътната инфраструктура.

Участващите в нея акцентираха върху важността на текущата поддръжка на пътните съоръжения за пътната безопасност. Законодателството в областта е добро и то трябва да се спазва стриктно и само при ясна необходимост – да се допълва и променя.

Инж. Пирин Пенчев от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" информира, че в момента се прави оценка на риска на тунелите и мостовете, тъй като повечето пъти проблемите са по тях - срокът на експлоатацията им е доста дълъг, а натовареността им е все по-голяма. Ако се наложи като препоръка в анализа, ще има съоръжения, които ще бъдат затворени, въпреки че осъзнаваме, че това ще създаде проблем за трафика, допълни той.

Министър Попниколов изтъкна, че пътната безопасност трябва да е водещ приоритет на всички заинтересовани страни. Той благодари на присъстващите за заявеното желание за сътрудничество и подчерта, че всички участници в процеса трябва да обединят усилия и да работят в тясно взаимодействие, за да подобрим системата на пътната безопасност в страната. Именно затова идеята е тези срещи да станат регулярни, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама