Десетки хиляди на протест в Скопие в защита на единството на Македония

20:26, 27 фев 17 / Свят 25 791 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 20 000 души се събраха тази вечер на мирен протест пред сградата на правителството в центъра на македонската столица Скопие, предаде БГНЕС.

Участниците се обявиха за запазването на единството и неделимостта на Република Македония. Протестът е организиран от десетки граждански сдружения. Ораторите призоваха гражданите да не носят партийни, а само държавни знамена. Мирният марш мина през централните улици на Скопие под мотото "Преминахте червената линия, но няма да позволим да прегазите червено-жълтата /цветовете на македонския национален флаг, бел.ред./ .

Участниците се обявиха срещу изпълнението на т.нар. "Албанска платформа", която бе изработена в Тирана и бе подписана от албанските формации в Република Македония.

Тя предвижда въвеждането на албанския като официален език на територията на цялата страна, промяна на Конституцията и държавните символи.

Множеството скандираше "Македония", "това няма да мине" и изпълняваше патриотични песни.

Един от организаторите на протеста Борис Дамовски призова държавниците и политическия елит в страната да се осъзнае и да действа разумно. Преди края на протеста множеството се отправи към канцеларията на президента, която се намира също в центъра на столицата.

Репортерът на БГНЕС припомня, че след провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември страната изпадна в тежка криза след като албанските партии приеха изработената от албанския премиер Еди Рама платформа.

На изборите ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове. В 120-местния парламент партията на Груевски има 51 мандата. Социалдемократическият съюз (СДСМ) на Зоран Заев - 49, Демократическият съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети - 10, Движението "Беса" на Билал Касими - 5, Албанският алианс на Зиядин Села - 3 и Демократическата партия на албанците (ДПА) на Мендух Тачи - двама депутати.

След като Груевски върна мандата президентът Иванов проведе консултации с парламентарно представените политически партии и съобщи, че ще връчи мандат на този, който му гарантира, че има подкрепата на поне 61 депутати в 120-местния парламент в Скопие.

Днес лидерът на СДСМ Зоран Заев връчи необходимите подписи на президента Георге Иванов за получаване на мандат за съставяне на правителство. Заев получи подкрепа на три албански партии за сформиране на новия кабинет.

От ВМРО-ДПМНЕ обвиняват СДСМ, че предава националните интереси на страната и иска да превърне Македония в двунационална, където албанският ще бъде официален език на цялата територия на държавата.

Все още не е ясно кога и дали Иванов ще връчи мандат на Зоран Заев. Преди два дни Груевски призова Зоран Заев да не изпълнява "Албанската платформа" и в замяна му обеща подкрепа от страна на ВМРО-ДПМНЕ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама