Ученици стават лесовъди за един ден

16:32, 30 мар 17 25 888 Шрифт:
Автор:

Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април под мотото "Гората е живот", информираха от ЮЗДП-Благоевград. 

Цяла седмица активности ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея.

От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого. То е дело на Христо Ангелов. Запазеният знак бе отличен в рамките на конкурс, проведен преди година.

Един от основните акценти е националната инициатива „Лесовъд за един ден“. Т

я ще се проведе на 1 април – събота, в 20 града в цялата страна. В Благоевград, в м. Заева поляна, от 10.30 до 14.30 часа, ученици от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев” ще имат възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди да разберат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

Ученици от столично училище ще посетят “ДЛС Искър”, за да се запознаят с дейността на стопанството и да видят пораженията от корояда върху иглолистните насаждения около язовир Искър, изкуствено създадени преди 40-50 години с противоерозионна цел.

На 5 април в четири териториални поделения, ще се проведе второто издание на образователната и екологична инициатива на ЮЗДП „Растем заедно с нашата гора”. Кампанията е насочена към възпитаване на младите хора в любов и отношение към гората чрез участието им в залесявания и в последващи грижи за отглеждане на младите насаждения. 

Ученици от Благоевград, Радомир, Кюстендил и Сливница ще залесяват и ще се забавляват, докато горските служители демонстрират дейностите по опазване и грижа за природата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама