Д. Димитров: Има ръст до 15 % на заплатите в туристическия бранш в област Добрич

16:53, 30 мар 17 25 935 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кризата с кадрите в туристическия бранш се задълбочи и на практика ние нямаме професионално подготвени кадри, заяви пред журналисти Председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Добрич Димитър Димитров. Дефицитни са всички професии. Някои от собствениците на обекти са обучили работници през зимата. Други се справят с проблема, като всяка година увеличават работните заплати, за да задържат персонала си. 

По думите на Димитров, тази година браншът намира решение на проблема, като „внася“ работна ръка от бившите съветски републики - Украйна, Беларус и Молдова. Много представители на туристическия бизнес са посетили тези страни в търсене на кадри за предстоящия сезон. 

„Тази година доста професионално подготвени кадри ще се влеят при нас от Украйна и Беларус. Надяваме се, че ще имаме добър сезон“, заяви Димитров. 

„Целият бранш е убеден, че тенденцията е расте заплащане на хората, които работят в нашите обекти, за да можем да привлечем и голяма част от тези, които напуснаха страната и имат желание да се върнат при едно добро заплащане при нас“, добави той. 

По думите на Димитров, тази година има сериозен ръст на заплатите -между 7 и 15 % в различните категории хотели. Възнагражденията на камериерките варират от 650 до 900 лева бруто, като зависят от категорията на обекта. За рецепционисти заплатите са около 900 лева брутно. Заплатите на готвачите са 1000 – 1100 лева, като за майстор готвачите няма таван и възнагражденията се определят по споразумение със собствениците на обекти.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама