Китай забранява бурките и нетипични бради

18:24, 30 мар 17 / Свят 25 938 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайските власти забраниха носенето на буки в Синдзян-уйгурският автономен район, където населението изповядва исляма, във връзка с борбата с екстремизма, съобщи британският в. „Индипендънт”. Това информира РИА-Новости,цитира БГНЕС.

Новите разпоредби влизат в сила в събота. Служителите на летищата и гарите ще бъдат задължени да убеждават жените да свалят бурките. Освен това, на мъжете се забранява и носенето на нетипична за Китай брада. Обект на новите забрани е цялото население в автономния район. В някои провинции забраната вече е в сила, главно в обществения транспорт.

Уйгурите са едно от най-многочислените национални малцинства в Китай. Те живеят компактно в Синдзян-уйгурския район и в граничещите си него централно азиатски държави.

Над 60 000 уйгури, чиито език е близък до турския, живеят в различни части на Турция.

В Синдзян-уйгурския район, по данни на китайските власти, действа терористичната групировка „Източен Туркестан”. Пекин я обвинява в опити за разединение на страната и във връзки с международни терористични организации, основно с Ал Кайда.

Местни медии съобщават, че „Източен Туркестан” вербува уйгури и ги изпраща в лагери за подготовка на екстремисти в Сирия и Ирак.

Според сирийският посланик в Китай в Сирия се сражават около 5000 уйгури. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама