Александър Тодоров от Русе стана най-добрия готвач в България. Това се случи по време на 10-то издание на Националната кулинарна купа, в която участваха над 120 топготвачи.
Те демонстрираха майсторските си умения през последните два дни по време на Международния панаир Пловдив.
В десетото издание на най-престижното кулинарно състезание у нас участваха звездите Иван Манчев, Андре Токев, Иван Звездев, Ути Бъчваров, Таньо Шишков, Андрей Стоилов и други водещи имена. Сред тях са главни готвачи на известни ресторанти и хотели, както и медалисти от световни състезания. Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) е организатор на проявата заедно с Министерството на образованието и науката и Съвета по туризъм в Пловдив.
Както вече Topnovini.bg в Пловдив съобщи, освен за „Готвач на България“ имаше надпревари за „Кулинарен отбор на България“, „Сладкар на България“, „Пицар на годината“ и др.
В състезанието „Готвач на България“ участиниците преминаха през два кръга-индивидуално участие по предварително заявена рецепта и „Черна Кутия”, в който участват само първите 10 индивидуални състезатели, набрали максимален брой точки. В първия етап състезателите притотвяха двустепенно меню на тема “Пролет”. Менюто трябваше да включва ризото „Примавера” като топло предястие, което е вегетарианско ястие с участие на млечни продукти без месо или риба. За топлото основно заешкото месо с пролетни зеленчуци беше задължително. Всеки участник имаше точно на два часа, за да приготви ястията си.
Александър Тодоров впечатли журито с рецепта на див заек с киноа и какао.
Във втория кръг по регламент организаторите предоставиха кутии с продукти, съдържащи абсолютно еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници. Съдържанието на кутиите беше известно единствено на организаторите. Този път готвачите имаха само 60 минути за приготвянето на предястие и основно ястие.
„Освен вкусовите качества, презентацията и сервирането журито следи за почистване на работното място и за правилния и професионален начин на готвене, придружен с модерни технологии“, обясни пред Topnovini.bg в Пловдив шеф Таньо Шишков.
Не се позволяваше внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта. Не беше разрешена никаква предварителна подготовка освен измиване и обелване на плодовете и зеленчуците.
Александър впечатли журито и в тази категория и заслужи приза за най-добър готвач у нас.
Добави коментар