Започна студентското състезание по право на ЕС

17:16, 29 апр 17 25 1070 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В съдебната палата София започна първия кръг на най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа Central and Eastern Europe Moot Court Competition, предаде defakto.bg. Състезанието е организирано съвместно от British Law Centre, Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Сдружението за международни състезания по право.

В състезанието всяка година участват десетки студенти от университети в Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватска, Украйна, Румъния, България и редица други държави. От 1997 година всяко издание на състезанието се провежда в различна държава от Централна и Източна Европа. София е домакин за втори път след 2010 година. Софийският университет победи в състезанието през 2011 г., а през 2015 г. и 2016 г. се класира на финал.

Състезанието се провежда изцяло на английски език и се състои в решаването на казус по право на Европейският съюз в две части – писмена предварителна част (written submissions) и устна (oral pleadings). В първата предварителна част студентските отбори са длъжни да изготвят и да изпратят писмено решение на казуса. Втората част – финалите на състезанието, се състои в устни пледоарии на отборите, които се провеждат в няколко поредни дни в града домакин. Отборите се изправят един срещу друг в елиминационни кръгове пред съдебни състави, включващи едни от най-изтъкнатите имена в областта на правото на Европейския съюз, сред които са съдии, генерални адвокати и рефендери от Съда в Люксембург, преподаватели от Университета в Кеймбридж и др.

Отборите „заседават” в четири съдебни зали, които днес са декорирани с логата на организаторите.

В състезанието участват над 120 студенти, разделени в 18 отбора, от университети от единадесет държави – Чехия, Словения, Словакия, Русия, Украйна, Полша, Грузия, Литва, Латвия, Румъния и България.

Финалите на състезанието са най-престижната и вълнуваща част от състезанието. Съдебните състави изслушват, разпитват и притискат участниците в отборите да демонстрират не само изключителни познания в правната материя на правото на ЕС, но и солидни ораторски умения и способности за отстояване и аргументиране на юридически тези в стресовата среда на съдебно заседание. Студентите развиват тези знания и умения в процеса на подготовката и участието си, като имат изключителната възможност да се сблъскат със своите връстници от другите държави и да сравнят нивото на своята подготовка, знания и умения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама