Нови социални услуги стартира Община Русе по европейски проект

16:50, 30 май 17 25 934 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, в Заседателна зала на Община Русе, се проведе начална пресконференция по проект „Разкриване на общностен център за предоставяне на почасови социални услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Център за социална рехабилитация и интеграция“.

Презентацията по проекта са представили директорът на дирекция „Здравни и социални дейности“ Мариела Личева, началникът на отдел „Обществено здраве“ Катя Петрова и екипът на проекта.

Основните цели на проекта са разширяването на възможностите за подобряване качеството на живот на децата или възрастните с увреждания и техните семейства и повишаване на мотивацията им за независим и самостоятелен начин на живот чрез насърчаване на равните възможности за заетост и интеграция на пазара на труда; реализация на комплексни действия в посока улесняване достъпа до заетост на уязвими групи, включително и чрез предоставяне на иновативни социални и здравни услуги; предоставяне на възможности за връщането на пазара на труда на хората, които полагат грижи за близките си с увреждания.

Услугата „Личен асистент“ ще могат да ползват деца или възрастни с трайни увреждания и ограничени двигателни възможности; в риск от изпадане в социална изолация; в риск от попадане в институция поради неспособност да се грижат за себе си и дома си; които по здравословни причини са в невъзможност да напускат сами дома си.

Услугата „Социален асистент“ има за цел да предостави услуги за преодоляване на социалната изолация на потребителите, да стимулира и подпомогне социалното включване и тяхната независимост и активност, както и да осъществи активното участие на потребителите в социалния живот на общността.

Услугата „Център за социална рехабилитация и интеграция“ включва 20 деца и лица в риск от социално изключване, както и техните близки: - деца и лица с различни видове увреждания, емоционално-поведенчески проблеми и девиантно поведение, нарушения в развитието; - деца и лица с различни форми на зависимост.

Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ възлиза на 391 166,00 лева, а срокът за изпълнение на договора е 21 месеца.

Изпълнението на проекта ще надгради постигнатите добри резултати по ОП РЧР 2007-2013 и по ОП РЧР 2014-2020, и ще даде по-широк обхват и спектър на дейностите в посока предоставяне на интегрирани услуги, според потребността на хората с увреждания и за улесняване достъпа до заетост на уязвими групи, коментират от Община Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама