Свиленски: Законът за движение по пътищата не може да бъде променен за две седмици

13:21, 02 юни 17 / Политика 25 786 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Законът за движение по пътищата не може да бъде променен за две седмици. Това заяви депутатът от БСП Георги Свиленски в отговор на готвените от ГЕРБ промени в Закона за движение по пътищата, предаде БГНЕС.

Преди да даде оценка на това предложение на ГЕРБ, Свиленски коментира акциите на правителството заедно с народни представители от ГЕРБ. В събота имаше заседание на Министерски съвет, спешно, на което бяха възложени срокове за две седмици да се реши проблемът с безопасността и намаляване на жертвите по пътищата.

Свиленски припомни, че преди година и половина е имало същото заседание, но в петък и тогава премиерът каза: "моля, до понеделник да има нов Закон за движение по пътищата". По същия начин тогава бяха внесени промени, които година и половина стояха в тази пленарна зала и всички предложения бяха оттеглени между първо и второ гласуване именно от вносителите, каза той.

Казвам това, за да е ясно, че този закон не може да бъде променен за две седмици. Не може да бъде променен от група народни представители, бързайки да пропуснат всякакви съгласувателни процедури с всички министерства, защото Законът за движение по пътищата касае работата на поне четири министерства – Министерство на образованието, Министерство на регионалното развитие, Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, каза Свиленски и допълни, че не вижда как тези народни представители, са успели за два или три дни, да обединят тази съгласувателна процедура.

Конкретно по предложенията, Свиленски заяви, че това дали да отпаднат табелите пред камерите, левицата ще подкрепи такова предложение. Това е правилно предложение. Няма смисъл да я има тази информация предварително къде ще бъдат засичани скоростите на нарушителите, каза депутатът.

Това са били и мотивите на Върховния административен съд, когато е отменил камерите, т.е. ако ние сега махнем табелите и след два месеца има отново отмяна на Закона за движение по пътищата поради нарушение на директиви, конвенции и т.н., мисля, че трябва да се обмисли добре, да се съгласува добре и с министерство на правосъдието, ако трябва, за де не правим мерки на парче и само след няколко месеца да се окаже, че тези действия са неправилни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама