Искат преразглеждане на начина на паркиране и организацията на движение на възлово кръстовище в Сливен

17:10, 29 юни 17 25 1012 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Анализ на състоянието на безопасността на движението по пътищата на област Сливен от началото на 2017 г. досега направи гл. инсп. Илиян Николов – в.д.п. началник на Сектор „Пътна полиция“ по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. 

Заседанието се председателства от областния управител Чавдар Божурски.

В хода на работа членовете на Комисията решиха да предложат на кмета на Община Сливен да се преразгледа начинът на паркиране и организацията на движение в района на кръстовището между „Цар Симеон“ и „Цар Освободител“ с цел избягване на големите задръствания в този район, възпрепятстващи бързото предвижване на автомобили със специален режим на движение. Беше решено още да се настоява за монтирането на светофарна уредба на същото кръстовище при първа финансова възможност.

Според изнесения анализ стана ясно, че се наблюдава намаление на общия брой пътнотранспортни произшествия /ПТП/ с 203 броя, тежките ПТП са с 5 броя по-малко, убитите са с 3 повече, а ранените са с 30 по-малко спрямо първото полугодие на 2016 г. В периода 01.01 – 28.06.2017 г. са станали 383 ПТП, от тях тежките са 75 с 9 убити и 89 ранени.

В населените места са регистрирани 252 ПТП с 1 убит и 52 ранени. Извън населените места има 131 ПТП с 8 убити и 37 ранени. Анализът показва, че ПТП в населените места са двойно повече от тези извън тях, но поради по-високата скорост на движение извън населените места броят на убитите е значително по-висок. Най-много ПТП са настъпили по второкласните пътища, докато броят на ранените е най-висок по третокласните пътища /16 души/, а най-много убити има на първокласните пътища /4 души/.

Снимка: Областна управа-Сливен

Според вида на ПТП най-много ранени има при блъскане на пешеходец - 14. Най-много ПТП са настъпили през месец април, докато броят на убитите и ранените е най-голям през месец юни. 369 ПТП са настъпили по вина на водачите на МПС. Традиционно най-много ПТП /62/ са настъпили поради несъобразена скорост, като в следствие на това има най-висок брой ранени - 14. В следствие употребата на алкохол от водачи МПС са настъпили 24 ПТП.
 

От „Пътна полиция“ продължават с мерките за подобряване на пътнотранспортната обстановка и намаляване на броя на ПТП, като в допълнение са предприети и специални мерки за периода на летния сезон.

На заседанието се прие отчета за изпълнението през 2016 г. на мероприятията от Плана за действие за изпълнение на Областната стратегия за подобряването на безопасността на движението по пътищата.

Членовете на комисията гласуваха и плана за действие за изпълнение на стратегията за 2017 г. Съвместно с общините, РЗИ, РУО, БЧК, ОД на МВР и 

Областно пътно управление се планират мерки, насочени към подобряване на организацията и управлението на движението по пътищата; повишаване на знанията и уменията за безопасно поведение на участниците в пътното движение и на засилен контрол във връзка с безопасността на движението по пътищата; подобряване техническото състояние на пътната инфраструктура; обезопасяване на районите около училищата; ремонт на уличната мрежа; освежаване на съществуващата хоризонтална маркировка и полагане на нова, там където условията на движение го изискват.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама