Бойко Борисов: Защитата на правата на гражданите трябва да бъде основен приоритет в преговорите по Брекзит

17:26, 29 юни 17 25 717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„България е подготвена да поеме своите отговорности като председател на Съвета ЕС от началото на 2018 г. и да подкрепи преговорния екип в процеса по оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз. Разчитаме на Вас като гарант за прозрачността на преговорите”, заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с Мишел Барние, главен преговарящ от страна на ЕК за Брекзит. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България подкрепя издигането на въпросите за правата на гражданите като първостепенен приоритет. По думите му, за целта в бъдещото споразумение за оттегляне следва да бъде заложен недискриминационен и ефективно приложим механизъм, който да създаде правна сигурност за дългосрочно и постоянно пребиваващите в страната европейски граждани. Борисов подчерта особената си загриженост по отношение на големия брой студенти във Великобритания.

„За България принципът на единството на Общността в преговорите с Обединеното кралство е много важен, затова от ключово значение ще бъде постигането на споразумение за оттегляне, което по справедлив и балансиран начин да гарантира интересите на всички държави членки и на техните граждани“, заяви българският министър-председател. Той изрази надежда, че и след Брекзит Европейският съюз и Великобритания ще останат партньори в области като сигурността и борбата с тероризма.

Снимка: Пресцентър МС

Борисов и Барние изразиха общо мнение за изключителната важност на уреждането на финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС въз основа на принципа на изпълнение на всички поети ангажименти. Придържането към този подход ще способства за минимизирането на негативните ефекти върху бюджета на ЕС и не би довело до промени във вноските на държавите членки в бюджета на Съюза.

Премиерът Борисов подчерта личния принос на г-н Барние за ефективната подготовка на преговорите с Лондон и изрази увереност, че екипът му ще постигне оптимален за гражданите на Европейския съюз резултат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама