Масово извеждат бежанци от лагера в Харманли

19:21, 29 юни 17 25 1060 Шрифт:
Автор:

Масово извеждат бежанци от Харманли, научи Topnovini.bg. До събота, лагерът трябва да напуснат 229 души. Според властите, всички те имат вече статут и трябва сами да се грижат за себе си.

Предупредителни писма обаче получават и чужденци, които не са получили закрила. Репортер на Topnovini.bg се срещна днес с афганистанеца Сайд Рахмани, който е в България от 9 месеца заедно със съпругата си и двете си деца на 5 и 1 години. В момента, той води дело в Административен съд Хасково, с което обжалва отказа да получи статут. „Не разбирам, защо не получих статут. В родината си аз бях заплашван от талибаните, че ще ме убият. Не искам да се връщам там, искам да остана в България”, разказа той.

По думите му преди дни от ръководството на най-големия бежански лагер му обяснили, че трябва да напусне и да си търси квартира или да спи в гората. „Как да изляза на квартира, нямам пари. Всичките си 6 000 евро дадох на турски каналджии, за да вляза в България”, обясни още Рахмани.

Предупредителното писмо Рахмани е получил в присъствието на свидетели. От ръководството на лагера отричат, че хора, които не са получили статут ще бъдат извеждани.

Снимка: Topnovini.bg

Юрисконсултът на лагера Мария Христова казва, че от центъра ще бъдат изведени само тези, които имат издадена закрила. Според нея Рахмани е нарушил правилата на вътрешния ред в центъра. Защо обаче, ако това е така, той не е отведен в центъра в Любимец няма отговор.

Мария Христова е  убедена, че няма да има напрежение при извеждането на чужденците, защото всички те са подписали декларация за доброволно напускане.

Засега общо 252-ма са получили статут. В момента в Харманли има 836 чужденци. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама