10 начина да балансирате хормоните си естествено

19:30, 25 авг 17 25 4870 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хормоните са едно от най-важните звена за здраво тяло и добре функциониращи системи в организма. Дори най-малките колебания в техните стойности са възможна причина за неприятни състояния като нередовна менструация, загуба или качване на тегло, депресивни и тревожни симптоми, проблеми със сърдечно-съдовата система, намалено либидо, умора, загуба на коса. Ако страдате от някои от тези проблеми задължително изследвайте хормоналните си нива.

Има храни и хранителни вещества, които оказват изключително благотворно влияние върху хормоналния ни баланс и дори без наличието на проблем в стойностите биха били добро допълнение към здравословното ви меню. Подбрахме десет от тях, които са доказано ефективни при хормонален дисбаланс.

Здравословни мазнини

Храненето с разнообразни краткосрочни, средносрочни и дълговерижни мастни киселини е от ключово значение за запазване на вашите хормони в норма. Вашето тяло се нуждае различни видове мазнини, за да създава хормони, включително наситени мазнини и холестерол. Не само, че тези основни мазнини са основните градивни елементи за производството на хормони, но те поддържат нивата на възпаление в организма ниско, засилват вашия метаболизъм и насърчават загубата на тегло ако е необходимо.

От любимите ни храни, съдържащи полезни мазнини са авокадо, диво уловена сьомга и кокосово масло. Включвайки ги в менюто си, гарантирате добри нива на хормонален баланс и здраве за тялото си.

Добавки, съдържащи билки с адаптоген

Адаптогеновите билки са уникални лечебни растения, които насърчават хормоналния баланс и защитават организма от редица заболявания, сред които и тези причинени от прекомерен стрес. В допълнение към подобряването на имунната система и борбата със стреса, изследванията показват, че различните адаптогени като ашваганда, родиола и босилек можете да използвате и за подобряване функцията на щитовидната жлеза, естествено понижаване на холестерола, намаляване на тревожност и депресия, намаляване дегенерацията на мозъчните клетки, стабилизиране на кръвната захар и нивата на инсулин, поддръжка функцията на надбъбречната жлеза.

Балансиран прием на омега 3 и омега 6 мастни киселини

Използването на рафинирани растителни масла и омега 6 мастни киселини не бива да превишава здравословния балансиран прием, защото иначе се развиват предпоставки за много заболявания. Балансът на омега 3 и омега 6 мастни киселини е от изключителна важност за нормалните хормонални нива и ако искате да ги поддържате естествено винаги комбинирайте приема на богатите на омега 6 киселини – шафраново, слънчогледово, царевично, рапично олио и масла от соя и фъстъци с богатите на омега 3 мастни киселини храни като дива риба, ленено семе, семена чиа и орехи.

Подобряване на чревното здраве и елиминиране на синдром на пропускливите черва

Хроничните раздразнения в храносмилателната система могат да доведат до възпаления, които да причинят множество малки пукнатини по чревната стена. Това състояние се нарича синдром на пропускливите черва и е един от големите виновници за хормонален дисбаланс в организма.

Когато хаотични хранителни частици, като глутен например изтекат през червата в кръвта, това причинява възпаление, причиняващо заболяване, което оказва влияние на цялото тяло - особено жлези като щитовидната жлеза, която е много чувствителна към повишено възпаление. Повечето хора със синдром на пропускливи черва имат дефицит на пробиотици в организма. Пробиотиците са здрави бактерии, които действително могат да подобрят вашата продукция и регулиране на ключови хормони като инсулин, грелин и лептин.

Стойте далеч от храни, които могат да причинят увреждане на храносмилателната система, включително: преработени храни, глутен, хидрогенирани масла и добавена захар. Най-добрите храни и добавки, които поддържат здравето на храносмилателната система и чревната функция са: костен бульон, кисело мляко, ферментирали зеленчуци, както и храни, богати на фибри, като зеленчуци и покълнали семена. В допълнение, добавки като храносмилателни ензими и пробиотици могат да помогнат при възстановяването на чревната лигавицата, което от своя страна може да балансира хормоните ви.

Следва продължение

Източник: https://draxe.com

 

Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама