Прокуратурата ще проверява ощетявана ли е държавата чрез договори между МБАЛ Ловеч и частна болнична структура

12:20, 28 сеп 17 25 1042 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 17 юли министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е изпратил до главния прокурор писмо за установяване ощетявана ли е държавата в полза на частен интерес чрез договорите за дейност между МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Ловеч и частна структура, съобщи заместник-министър Лидия Нейчева на среща с ръководството и служителите на областната болница.  

Тя обясни какво е педприело здравното министерство за стабилизиране на ловешката болница, като не скри разочарованието си от мениджмънта на болницата: «Не е нормално месечното възнаграждение на някои лекари тук да достига 4 хил. лв., не е нормално служители да идват на работа с плащани от болницата таксита, както и декапитализирано дружество да поддържа девет етажна сграда, нито пък областна болница да не работи по пътеки за долекуване. Това се преустановява. Сменяме политиката.»

Заместник-министърът представи новия борд на директорите с председател Даниела Коларова, финансист от София. За изпълнителен директор е избрана д-р Анка Георгиева, която до сега е завеждала Диализното отделение на болницата.

Бордът вече е приел да връща половината от възнагражденията си в касата на болницата под формата на дарение, както и ежемесечно да изнася отчет за работата си и за финансовото състояние на ЛЗ, посочи Нейчева като контрапункт на отношението на местната общественост към проблема с болницата: «Не може три месеца да търсим магистър-фармацевт и никой да не се наема да помогне на града си, на пациентите и на колегите си. Осигуряваме дарения на лекарства и консумативи, а тук няма кой да подпише получаването им.»

С помощта на областния управител Георги Терзийски в болничната аптека е назначен магистър-фармацевт, а даренията ще продължат да идват, стана ясно от думите на заместник-здравния министър.

До дни ще бъдат изплатени заплатите за месец юни и 40% от юлските, а в края на октомври служителите ще получат възнаграждения за месец август и остатъка от юли.

Факт е и първият транш от кредита, който УМБАЛ „Св. Иван Рилски” отпусна на болницата в Ловеч. С него ще бъдат изплатени част от задълженията на лечебното заведение, за да се излезе от спиралата „запор след запор“. Същевременно министерството търси вариант за цялостно погасяване дълговете на ЛЗ.

В Ловеч ще бъде доставен нов скенер, а МЗ отпуска капиталови средства за закупуване на лапароскопска и ендоскопска апаратура, за ремонт на покрива и за стерилизационна. След това министерството ще изпълни обещанието си утвърдени имена в медицината да работят с колегите си в отделенията на ловешката болница.

В Ловеч зам.-министър Нейчева посети и Центъра за спешна помощ, където разговаря с дежурния екип и получи информация за колаборацията на ЦСМП с органите на реда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама