Изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“

16:00, 28 окт 17 / Култура 25 1081 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 01 ноември – Деня на народните будители, от 17:30 ч. се открива документалната изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“ в изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5 в София. Премиерата на изложбата беше през юли във Варна. Изложбата се показва в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ под патронажа на Министерство на културата по случай 130 години от рождението на големия български скулптор Кирил Шиваров (15.07.1887–26.03.1938), родом от Варна.

На 04 ноември от 11 ч., при хубаво време, ще се проведе пешеходна обиколка „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара София.“ Сборно място са статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет.

В София до края на ноември посетителите ще видят в изложбата тематична извадка от личния архив на Кирил Шиваров – неизвестни досега документи, портрети и фотографии, наследство от пластични и монументални творби в цялата страна. По идея на авторите е създадено многожанрово преживяване, което показва образа на човека и скулптора Кирил Шиваров, разказващ „ЗА СЕБЕ СИ“ чрез значими моменти от своя живот и работа.

За първи път в изложбеното пространство ще звучи мелодията на името Кирилъ Шиваровъ. Археометрирането на името чрез божествената азбука Глаголица е извършено от инж. Таньо Танев, Стара Загора. Музиката е дело на композитора Александър Карагьозов от София.

Кирил Шиваров е пионер в синтеза на скулптурна пластика и архитектура в България. Известни негови работи са фигурите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, лъвската фигура на паметника на връх Шипка. Негово дело са украсата на БНБ, Съдебната палата, Столичната библиотека и картуша на БАН в София. Неповторимия облик на Варна придават Фонтана на сирените, украсите на Икономическия университет, Драматичния театър и Аквариума, Аспаруховия воин, Мемориала на 8-ми Приморски полк и много други.

На 29 декември 2015 г. община Варна постави бюст-паметник на скулптора в родния му град, дело на проф. д-р Пламен Братанов.


 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама