Най-важните ценности за българина са семейството и мира

10:47, 30 окт 17 / Любопитно 25 1166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От изследователски център "Тренд" по поръчка на Институт за дясна политика представиха за медиите първата част от национално представително проучване.

Най-важните ценности за българина са семейството и мира. В българското общество не преобладава тежко ценностно разделение. По определени теми се формират огромни мнозинства.

По отношение на ролята на държавата имат превес по-скоро етатистки нагласи.

Консервативни възгледи ясно личат сред българите особено в отношението към бежанци, мигранти, еднополови бракове, роми, както и спрямо легализацията на леките наркотици и проституцията.

Налице е все още сериозен дял недоверие спрямо богатите хора в България. Нещо повече, според голяма част от българите успехът зависи много повече от това кого познаваш, а не дали работиш усърдно.

Това са само част от основните изводи на първата част от проучването на изследователски център „Тренд“, възложено от Института за дясна политика. Изследването е проведено между 3 и 10 октомври 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“.

Огромното мнозинство от българските граждани са с подчертано етатистки нагласи спрямо ролята на държавата. Над 90% от всички анкетирани са на мнение, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а 86% споделят позицията, че трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек и че държавата е длъжна да осигури работа на всеки, който иска да работи. Българинът отчетливо изисква сериозна роля на държавата в живота си, но въпреки това не е склонен срещу това да се повишават данъците. Традиционното схващане, че подобни нагласи са наследство от социализма не е достатъчно обяснение, защото се забелязва, че сред най-младите възрастови групи съотношенията са напълно сравними с общата картина.

Българинът остава силно скептичен към допускането на бежанци и мигранти на своя територия. Нещо повече – няма разлика в отношението към бежанците и икономическите мигранти от Близкия Изток, като и в двата случая малко над 80% от всички респонденти са на мнение, че те не трябва да бъдат допускани на територията на страната.

Силно консервативно е отношението към еднополовите бракове, както и спрямо възможността хора от един пол да осиновяват деца, като и двата случая около две трети от всички анкетирани не са съгласни това да бъде разрешено в България.

Скептични оставаме и към легализацията на марихуаната (72% не са съгласни да се легализира) и проституцията (69% не са съгласни да се легализира). При въпроса за марихуаната прави впечатление, че при най-младите има отчетлива разлика, като 40% от тях смятат, че леките наркотици трябва да бъдат легализирани. Подобна зависимост във възрастта се наблюдава и относно легализацията на проституцията.

Въпреки доминиращите консервативни нагласи по тези въпроси, данните относно абортите и дали трябва или не трябва да се забранят, сочат, че 77% от всички анкетирани са на мнение, че абортите не трябва да се забраняват. Под една десета от всички жени споделят това мнение, докато мъжете са малко по-резервирани относно забраната.

Отношението към различните малцинствени групи е диференциран. Турците се приемат далеч по-добре от ромите, а отношението към бежанците е дори по-негативно в сравнение с това към ромите. Под една четвърт от респондентите биха поддържали приятелски отношения с бежанец, докато 69% няма нищо против да имат приятели турци. Подобни са съотношенията и на опцията да се живее в един жилищен вход с изброените.

На богатството в България се гледа с недоверие. 68% от всички българи са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, като само 21% са на обратното мнение. Заключението се потвърждава и от данните от друго твърдение, че в България можеш да станеш богат по честен път, като две трети от хората не са съгласни с това твърдение. При разбивката по възраст се отчита малко по-различна картина при младите в сравнение с общата такава, но въпреки това и при тях малко повече от половината имат недоверие към честното забогатяване.

Успехът в България зависи от това кого познаваш. Това твърдение се споделя от 69% от всички анкетирани, а 24% са на обратното мнение, а две трети от запитаните не са съгласни, че в България можеш да станеш богат по честен път. Нещо повече, близо половината не се съгласяват, че в България ако се трудиш усърдно можеш да успееш. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама