Симфоничният оркестър на БНР заедно с Теодосий Спасов и Илиян Илиев на 3 ноември в зала „България“

17:25, 30 окт 17 / Култура 25 1222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин е подготвил завладяващи жанрови превъплъщения за концерта си на 3 ноември 2017 от 19.30 в зала „България“. Радиосимфониците  ще представят премиера на „Концерт за кавал, кларинет и оркестър“ на Теодосий Спасов. Солисти ще са двамата виртуози Теодосий Спасов и Илиян Илиев.

За своята нова творба Теодосий Спасов казва: „Концертът възникна по молбата на Илиян Илиев, един от най-добрите български кларинетисти. Той пожела да помисля за един концерт – и аз го мисля от 1999 година! И ето дойде времето… Бих желал тази творба с нещо да напомня онези малки концерти на Вивалди, които се слушат лесно, очароват и не ни натискат със своето времетраене. Музика за слушане и за радост на нас самите и на публиката. В концерта не исках да има надсвирване, а да има един полет, това типично вивалдиевско пулсиране на ритъма и в щрайха. Разбира се, моята музика съдържа искри от фолклора – това, което обичам, с което съм израснал, което съм учил. И мисля, че е хубаво да ги има винаги в музиката, която се създава тук под небето на България, на земята на България.“

В концерта, посветен на симфоничните танци, ще прозвучи симфоничната сюита „Тракийски танци“ – първото и най-емблематично оркестрово произведение от Петко Стайнов. Програмата продължава с шедьовъра „Танци от Галанта“ на унгарския композитор Золтан Кодай. В него авторът претворява в танци своите музикални спомени от детството. „Танци от Галанта“ е едно от най-изпълняваните произведения на Кодай през 2017 г, когато в цяла Европа се отбелязва 50-годишнината от смъртта на композитора. Програмата на концерта на Радиосимфониците продължава със „Славянски танци“ на Антонин Дворжак, една от най-популярните творби на чешкия композитор.

 Концертът е част от абонаментен цикъл I на Симфоничния оркестър на БНР.

Билетите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и в мрежата на www.ticketsbg.com.

Входът е свободен за ученици от музикалните училища и за студенти от НМА „Панчо Владигеров“, АМТИИ – Пловдив, Департамент „Музика“ на НБУ и специалност „Музика“ във ФНПП на СУ „Св. Климент Охридски“ срещу ученическа или студентска карта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама