Цветан Василев най-сетне е призован

07:00, 30 яну 18 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в Сърбия са връчили призовка и 11 000 страници обвинителен акт на Цветан Василев, съобщи „24 часа”, като се позова на прокурора по делото Иван Гешев, който е и шеф на спецпрокуратурата. Самият Гешев се позовава на информация от мрежата за съдебно сътрудничество Евроджъст.

Василев е основният подсъдим по делото за източване на над 2,5 милиарда лева от КТБ. На два пъти спецсъдът отложи старта на делото. Една от причините за това беше, че Василев не е получил съдебните документи. По закон те трябва да бъдат връчени на всеки подсъдим, след като делото се внесе в съда.

Призоваването на банкера ще даде възможност процесът да тръгне в негово отсъствие, при условие че той не пожелае да се яви пред спецсъда. Следващото заседание по КТБ е насрочено за 14 февруари.

Василев е в Белград от 2014 г. и тече дело за екстрадицията му, за което не е ясно кога ще приключи. 

Бившият мажоритарен собственик на банката е обвинен, че е ръководил престъпна група от 14 души за присвоявания. Според прокуратурата той е отговорен за изнасянето на 206 млн. лв. от главната каса на КТБ и за източването на над 2,5 млрд. лв. С него подсъдими са 17 души - предимно служители в КТБ. Пред съда ще отговарят и бившите подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов.

Пред “24 часа” прокурор Гешевкоментира и цитираните в телевизия BIT и други сайтове разпити на свидетели по делото КТБ - Бисер Лазов и Юлия Илиева. В тях те посочват имена насоциолози, политици и фигури от обществения елит, които получавали стотици хиляди левове в брой от Василев, без да подписват документи.
“Това е атака, която цели да дискредитира свидетели преди началото на делото в съда”, допусна Гешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама