Продават на търг болид на Аертон Сена

08:30, 30 яну 18 / Свят 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Болидът на Аертон Сена, с който легендарният бразилец печели последната си шеста победа в Гран при на Монако през 1993 г., ще бъде продаден на търг. "Макларън" MP4/8 има обявена цена от 5 милиона евро, съобщиха акционерите от "Bonhams".

Търгът ще се проведе на 11 май, а преди това болидът на Сена ще може да бъде видян в изложбената зала "Гран Пале". Очаква се за него да бъдат платени 6,3 млн. долара. 

През 1993 г. Сена печели шестата си победа в най-престижното състезание от календара на Формула 1, като изпреварва Деймън Хил с "Уилямс" и Жан Алези с "Ферари". Успехът е още по-ценен за бразилеца, който преодолява контузия в ръката си, за да победи Михаел Шумахер с повече от половин секунда в квалификацията. В състезанието Сена завършва с 52 секунди пред Хил, въпреки проблем с активното окачване на своя "Макларън".

"Сена е най-харизматичният пилот в модерната ера на Формула 1. А този болид MP4/8A е колата, с която "Макларън" изпреварва "Ферари" като най-успешният тим в спорта", обясни Марк Озбърн, завеждащ моторспорта в "Bonhams".

Акционерите признаха, че вече трима души са проявили сериозен интерес към болида. Малко след обявяването на новината плъзнаха слухове, че един от тримата е Люис Хамилтън. Сена е идол на световния шампион във Формула 1, но от "Bonhams" опровергаха информацията.

Трикратният световен шампион във Формула 1 (1988, 1990 и 1991) Аертон Сена е запомнен от феновете на автомобилния спорт с агресивното си шофиране и непрестанния си стремеж към победа. Той загина на 1 май 1994 г. по време на състезанието за Гран при на Сан Марино.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама