Електробус ще вози русенци два месеца

08:45, 30 яну 18 25 645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес русенци ще могат да се возят в електробус. Тестовият период ще продължи 2 месеца, през които от общината и гражданите трябва да установят предимствата и недостатъците на това превозно средство.

Електробусът е чешко производство и е предоставен на "Общински транспорт Русе" със съдействието на Посолството на Чехия. 

Изпълнителният директор на "Общински транспорт" Александър Георгиев обясни, че през тези два месеца тестови период автобусът ще се движи по всичките 7 линии. Първи от екологичния транспорт ще се възползват пътниците по маршрута на втора линия, след това на девета и така ще се сменят на всеки два дни.

През това време ще се смъкнат статистически показатели, които ще помогнат да се изготви икономическа обосновка дали е подходящо електробусите да послужат за замяна на сегашния автопарк.

Без евросредства обаче градът едва ли може да си позволи подобна инвестиция. Един електробус струва между 300 и 400 000 евро.

Двойно превишаване на нормата на фините прахови частици отчитат измервателните станции в Русе през последните 3 дни. А след печките на твърдо гориво през зимата, другият основен замърсител на въздуха е автомобилният транспорт. Затова и от местната администрация търсят алтернатива. 

С едно зареждане, което продължава около 4 часа, електробусът може да измине 250 километра. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама