Звезден рожденик: Цветана Манева

09:20, 30 яну 18 / Култура 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската театрална и киноактриса - Проф. Цветана Манева днес празнува своя 74-ти рожден ден.

Родена е на 30 януари 1944 г. в семейството на известния пловдивски драматичен артист Георги Манев.

През 1966 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на професор Моис Бениеш. Кариерата ѝ започва в Пловдивския драматичен театър, където играе до 1979 г.

Има множество роли в театъра: в пиеси на Еврипид, Чехов, Шекспир, Молиер, Ибсен, Йовков, Стриндберг и др. Ролите й в киното са в над 50 български филма.

Председател е на Съюза на артистите в България от 1986 до 1989 година.

Преди промените през 1989 г. Манева е била народна представителка в 7-мо, 8-мо народно събрание и 9-то народно събрание; била е член на Пленума на Комитета за култура и на управителния съвет на Съюза на филмовите дейци. През 1982 г. е удостоена със званието „народна артистка“. Хабилитиран професор.

През 2004 г. получава орден „Стара планина“ за големите ѝ заслуги в областта на българския театър и кино и по повод 60 години от рождението ѝ, през същата година е удостоена и със званието Почетен гражданин на град Пловдив.

Нарича себе си „бегач на дълги разстояния” и цени бръчките си. „Със сигурност знам, че искам да съм си аз, без да преча на другите да си бъдат те”, категорична е актрисата. Опира се на мъдростта на Еврипид: „Очакваме едно, а друго става и случва се това, което не желаем.”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама