Дмитрий Медведев и Роман Абрамович - част от „списъка Путин“

09:10, 30 яну 18 / Свят 25 830 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на финансите на САЩ публикува дългоочаквания "списък Путин" със 114 политици и 96 олигарси от Русия. Списъкът е съставен въз основа на закон, приет от Конгреса на САЩ миналата година за наказване на Русия за предполагаемата й намеса в президентските избори през ноември 2016 г. 

Списъкът включва руснаци, за които се смята, че са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин. Затова и се наричана неофициално "списъка Путин". 

Администрацията на Тръмп обаче реши да не налага никакви санкции на хората, попаднали в него. Мнозина от тях обаче вече са обект на предходни санкции.

"Списъкът Путин" включва 114 физически лица, смятани за високопоставени руски политически фигури. В него попадат и 96 олигарси, богатството на всеки от които възлиза на най-малко 1 милиард долара.

Сред руските политици в него личат имената на премиера Дмитрий Медведев, ръководителя на администрацията на Путин Антон Вайно и помощника на президента Владислав Сурков, предаде ТАСС.
 
Като олигарси са включени шефовете на Газпром Алексей Милер, на Лукойл Вагит Алекперов, създателят на "Лаборатория Касперски" Евгений Касперски и крупни бизнесмени като Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска, братята Аркадий и Борис Ротенберг, както и Генадий Тимченко.
 
ТАСС нарича списъка "кремълски доклад". 

Конгресът даде срок до понеделник списъка да бъде представен. Министерството на икономиката го оповести буквално в последния момент - точно 12 минути преди полунощ местно време. Липсата на санкции в него доведе до критики от страна на конгресмени, че по този начин Тръмп защитава онези, към които Конгресът иска да насочи своята ръка. Това трупа активи в полза на обвиненията към американския президент в твърда мека позиция спрямо Русия.

От Държавния департамент в същото време заявиха, че може и да не се стигне до въвеждането на новите едностранни санкции срещу руския военно-промишлен комплекс. 

„Днес информирахме Конгреса, че този закон (Законът за противодействие на противниците на Америка посредством санкции, CAATSA) и неговата имплементация съдържа руски военни продажби. Вярваме, че след влизането му в сила чуждите правителства ще се откажат от планираните или обявени покупки на военно оборудване от Русия за няколко милиарда долара ", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. „От тази гледна точка, ако законът проработи, по-късно въвеждането на санкции срещу конкретни организации или лица може и да не се наложи, защото законодателството вече ще е послужило като възпиращо средство", заключи тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама