Каталуния отложи избора на лидер. Пучдемон е единствен кандидат

09:30, 30 яну 18 / Свят 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на каталунския парламент отложи предвиденото за днес гласуване на кандидатурата на Карлес Пучдемон за лидер на провинцията, съобщи Ройтерс. Роже Торен обаче даде да се разбере, че няма да предлага друг кандидат за поста.

„Днешното заседание (на каталунския регионален парламент) бе отложено, но не и отменено“, подчерта неговият председател. Торен определи Пучдемон като единствения жизнеспособен кандидат. Той обеща да гарантира неговия имунитет и този на всички каталунски депутати.

Заседанието ще се състои, когато централните испански власти гарантират, че няма да се намесят в избирането на новия каталунски премиер, уточни председателят на регионалния парламент.

По-рано днес испанският премиер Мариано Рахой предупреди Торен за рисковете от провеждане на заседанието на каталунския парламент, което бе забранено от Конституционния съд. Рахой повтори позицията си, че Пучдемон не може да бъде кандидат за премиер на Каталуния, докато живее в самоналожено изгнание в Брюксел.

Преди това Конституционният съд постанови, че Пучдемон трябва да присъства лично при гласуването и представянето в каталунския парламент, за да оглави отново правителството. Така единственият кандидат всъщност не отговаря на необходимите условия за избора. 

Най-богатият испански регион се управлява от Мадрид през последните три месеца. Хиляди компании преместиха юридическите си централи на други места в Испания заради несигурността в Каталуния, където сепаратистите спечелиха повечето места на изборите през декември, но не и мажоритарен вот, което показва колко разделен е регионът.

Какви са възможните сценарии оттук нататък? Investor.bg представя няколко сценария.


Пучдемон бива избран и управлява Каталуния: малко вероятно

На теория това би трябвало да се случи лесно. Изборите от 21 декември, свикани от Рахой, за да отслаби стремежа към независимост, се оказаха с обратен ефект и дадоха на националистите абсолютно мнозинство.

Срещу Пучдемон обаче има заповед за арест заради това, че той поведе опита за отцепване. Сега той е в Брюксел и го грози арест в момента, в който стъпи в Испания.

Пучдемон и съюзниците му предложиха той да бъде избран и да управлява чрез свой представител или видеовръзка от Белгия.

Конституционният съд обаче отхвърли това като възможност и заяви, че Пучдемон трябва да присъства лично на клетвата, за да стане регионален лидер. Самите юридически съветници на Каталунския парламент заявиха, че одобрението му, без да присъства, ще наруши закона.

 

Парламентът избира Пучдемон, но той не може да управлява: възможно

Този вариант зависи от това дали сепаратистите ще се противопоставят на решението на конституционния съд и ще изберат Пучдемон, без той да присъства.

Предвид факта, че трима сепаратисти са в затвора, други бяха освободени под гаранция, а петима са в самоналожено изгнание, за да избегнат арест, контекстът е различен от този, когато Каталуния едностранно обяви независимост през октомври.

Републиканската левица на Каталуния допусна, че може да потърси алтернативен кандидат, за да избегне правна битка с правителството. Мадрид вече заяви, че ще запази прякото си управление, ако пронезависимите партии се опитат да позволят клетва на Пучдемон от Брюксел.

 

Парламентът избира друг кандидат: по-вероятно

Сепаратистите спечелиха 70 места от 135 през декември, но с две по-малко отколкото в предишния парламент.

Затова вероятно не биха имали особен интерес да потънат в пълна безизходица, която може да доведе до нови избори. Това се вижда и от по-помирителния тон на новия говорител на парламента – Роже Торен, който говори за нуждата от единство при встъпването си в длъжност.

Няма друг очевиден кандидат обаче, тъй като лидерът на Левицата – Ориол Жункерас, е в затвора. Каталунският парламент обаче има два месеца да одобри кандидат.

При този сценарий напрежението ще спадне и може да доведе до освобождаването на арестуваните сепаратисти. Пучдемон може да продължи да играе роля от Брюксел и в крайна сметка да му бъде позволено да се върне, без да рискува да бъде затворен.

Анализатори и политици са съгласни, че дори в този случай ще има още много работа, за да се преодолеят различията между тези, които подкрепят и тези, които се противопоставят на независимостта. Рахой ще трябва да привлече по-умерените националисти, предлагайки повече правомощия на Каталуния в Испания, казват анализаторите.

Ако едно нещо е сигурно в каталунската криза, то е вероятността за промени в последната минута и неочаквани ходове.

Без значение дали вземем референдума за независимост, последвалото обявяване на независимост или внезапната поява на Пучдемон в Брюксел, сепаратистите вече показаха, че могат да действат в последната минута.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама