Рядка творба на Пикасо започва световно турне

10:23, 30 яну 18 / Любопитно 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рядка картина на испанския художник Пабло Пикасо беше показана за пръв път в Хонконг в началото на световно турне и се очаква при продажбата си в Лондон да достигне цена от 50 млн. долара, съобщиха от аукционната къща „Сотбис”.

Портретът ще остане в Хонконг до петък, а след това ще бъде на обиколка в Тайпе, Ню Йорк и Лондон.

Картината "Femme au beret et a la robe quadrillee” ще бъде предложена на търг на 28 февруари като част от инициатива на „Сотбис” за продажба на произведения на импресионизма и модерното изкуство.

Творбата, която в превод означава „Жена с барета и карирана рокля”, е многоцветен кубичен портрет на любовница на художника.

От всички стилове на художника през десетилетията това е този, който в най-голяма степен олицетворява наследството на Пикасо като портретист на жени”, каза Томас Бомпард от отдела „Импресионисти и модерно изкуство” на „Сотбис” в Лондон.

Мари-Терез Валтер започва връзката си Пикасо като негова любовница и муза докато е 17-годишна и се самоубива през 1977 г.

Пикасо рисува портрета й няколко месеца, след като създава шедьовъра си „Герника” през 1937 г. по време на опустошителната испанска гражданска война. Смята се, че портретът изследва развитието на връзката му с Валтер докато френската художничка Дара Маар става следващата му любовница, посочват от „Сотбис”.

Пикасо държеше световния рекорд за най-скъпо продадено произведение на изкуството с “The Women of Algiers (Version 0)", достигнала цена от 179,4 млн. долара на търг на „Кристис” през 2015 г.

Но през ноември миналата година "Salvator Mundi" на Леонадро да Винчи счупи рекорда като беше продадена за 450,3 млн. долара в Ню Йорк.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама