Политиката на увеличаване на минималните доходи ще продължи

11:06, 30 яну 18 / Политика 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Политиката на увеличаване на минималните доходи ще продължи, увери финансовият министър Владислав Горанов по време на 12-та среща на бизнеса с правителството, съобщи news.bg. 

"Ако говорим за пазара на труда - не е новина, че с възстановяване на икономиката, се вижда, че този фактор е доста ограничен. Затова още по време на кампанията по изборите обявихме, че ще инвестираме в средно образование."

Големият проблем е висшето образование, констатира Горанов. Академичната консервативност е изиграла лоша шега, защото образованието силно се е отдалечили от нуждите на икономиката. Грешният стимул за масовизация е довел до девалвация. Младите хора предпочитат да учат в чуждите университети.

Горанов заяви, че добрата новина е, че тази тенденция се обръща - около 40 000 души са се върнали в страната. През 2012-2014 г. са се връщали хора на около 40 г, а в последните години се връщат по-млади хора.

Кризата на пазара на труда крие и възможности. Българският бизнес се приспособява към по-интензивно и модерно производство.

Ако не се инвестира в средно образование тази диспропорция бедни-богати ще се увеличава, изтъкна финансовият министър. Ниските доходи увреждат пазара на труда, доколкото на него остават тези с ниска квалификация. "Следващите няколко години това правителство ще продължи политиката на увеличаване на минималните доходи.", категоричен беше той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама