ЦРУ: Китай е по-голяма заплаха от Русия

11:13, 30 яну 18 / Свят 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео смята Китай за по-голяма заплаха за страната му, отколкото Русия.

„Помислете за мащабите на двете икономики”, каза Помпео в интервю за Би Би Си. „Китайците имат доста по-големи възможности за решаване на такава задача (намеса във вътрешните работи на САЩ) ,отколкото руснаците”.

Според директора на ЦРУ, западните държави заедно могат да направят повече за противодействие на китайските усилия за оказване на влияние върху Запада.

„Наблюдаваме много целенасочени усилия за кражба на американска информация, проникване в САЩ на шпиони – хора, които ще работят за правителството на Китай срещу Америка”, продължи Помпео.

„Наблюдаваме това в нашите висши училища, в нашите болници и медицински системи. Наблюдаваме го в цяла корпоративна Америка, както и в други части на света…, включително в Европа и Великобритания”, добави Помпео. 

Миналата седмица бивш служител на ЦРУ беше арестуван по обвинения в предаване на класифицирана информация по случай, за който се смята, че е свързан с разкриването на шпионски операции на агенцията в Китай. 

2 години преди ареста близо 20 информатори на ЦРУ са били убити или арестувани - един от най-големите провали на разузнаването на САЩ през последните години. Но за момента не се знае със сигурност дали това се дължи на къртица или на хакване на данни.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама