Надзирателите в затворите продължават с протестите

12:00, 30 яну 18 25 632 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работещите в българските затвори и техните колеги, охраняващи съдебните сгради и магистратите в България, продължават протестната си кампания под надслов „Европа и за нас“. Кампанията се организира от Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“ и Синдикат „Охрана“ и е подкрепена от близо 4300 работещи от 13 затвора, 24 затворнически общежития, 7 областни служби „Изпълнение на наказанията“ и около 1300 служители, осигуряващи охраната на органите на съдебната власт, съобщиха от синдиката на служителите в затворите.

Кампанията започна със събрания на открито пред сградите на всички пенитенциарни заведения навръх професионалния празник на заетите в затворите и арестите в България – 29 януари 2018 г., и ще продължи на 31 януари пред съдилищата в големите областни градове.

Протестите са насочени срещу лошите условия на труд в българските затвори, ниските заплати в двете дирекции (350 евро) и критичното съотношение между надзиратели и лишени от свобода.

Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“ с тревога следи и растящото напрежение сред заетите в затворните институции на другите страни членки на ЕС и е загрижен от растящите предизвикателства пред структурите за вътрешна сигурност в съюза на фона на периодичните протести на служители във френските, белгийските, италианските и др. затвори.

Като европейски граждани и членове на европейското семейство на пенитенциарните работници, Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“ с действията си ще даде ясен знак за нуждата от промяна в отношението към проблемите на сигурността в затворите в ЕС от страна не само на правителството на България, но и на европейските политици и институции в следващите шест месеца по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама