Борисов: Там, където има газопроводи, няма войни

12:31, 30 яну 18 / Политика 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Там, където има газопроводи няма войни, дипломатично, тихо, спокойно, мотивирано да отстоим нашия интерес, защото той не би могъл да бъде в интерес на други държави. България и Македония дадоха голям пример в Европа, че и на Балканите има държави, независимо от големите противоречия в миналото, които са подписали договор и нещата тръгват напред". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 12-та годишна среща на бизнеса с правителството под мотото „Големите въпроси на 2018”, съобщи БГНЕС. 

На форума участие вземат министърът на финансите Владислав Горанов, управителят на БНБ Димитър Радев, анализаторът Иван Кръстев и др. Сред основните въпроси са тези за човешките ресурси на пазара на работна ръка и демографската криза. Борисов говори на тема: „Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал. Икономическата стратегия на кабинета и приоритетните европейски политики”. 

Благодарение на учителите много деца се върнаха в образователната система, а що се касае до икономиката и финансите ние сме от най-дисциплинираните в ЕС, изтъкна Борисов. 

"Надявам се нашето общество да знае, че България се отнася ангажирано към ангажиментите си, продължи той. И всички, които са дошли на нашата граница са видели, че мигрантската вълна е нула, по дни мога да ви кажа, че е нула. Всички стигнаха до извода, че споразумението с Турция трябва да се преподпише и да намерим разумно решение, с европейските колеги, работим по тази тема", подчерта Борисов. 

"Не обичам да деля Балканите на Западни и други", отбеляза още премиерът, като призова и други държави на Балканите да последват примера на България. Той изброи приоритетните оси на коридорите досега, както и основните, която трябва да се направят. Борисов иска и третият мост на Дунав между България и Румъния да стане факт, като допълни, че средства за тези проекти могат да се намерят. Който инвестира - той ще има влияние, смята Борисов. И призна, че тук имат огромно влияние и Турция, и Русия, и Китай. 

"Трябва да поработим и по темата Европа-Китай. Затова ние правим правилните неща", смята премиерът. 

"България ще продължи да има геостратегическо място като газопреносна система или ще стане само клиент", посочи Борисов, като изтъкна, че няма да допусне да се случи второто. 

"Всички прогнози на анализатори, че Украйна няма да бъде заобиколена, защото южното трасе са натовски държави, също се оказаха много грешни. Натовска Гърция, натовска Турция, натовска Италия поеха ПОСЕЙДОН - южния газов коридор за сметка на транзита през Украйна. И на 1-ви януари 2019 г. ние ще осъмнем с „Турски поток”. Всички, които говориха, че руснаците нямали пари, нямали как да го построят, било дълбоко морето, какви ли басни не чух тогава - съобразихме се с нашите европейски партньори, лоялност демонстрирахме… и в момента над 450 км „Турски поток” са готови", подчерта Борисов. А тръбите на нашите пристанища, които бяха, все повече намаляват, добави той. 

"Ние, като държава, добре трябва да си направим сметката, запазвайки изключителната си лоялност към ЕС и НАТО, но дипломатично, тихо, спокойно, мотивирано да отстоим нашия интерес, защото той не би могъл да бъде в интерес на други държави", отбеляза премиерът. "А там, където практиката го показва, има газопроводи, там няма и войни", отбеляза по въпроса Борисов. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама