Предстои връчване на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора”

15:20, 30 яну 18 / Култура 25 850 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 1 февруари 2018 г., 12.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” ще се състои шестото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора.

Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г.

Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора” е своеобразен израз на почитта пред паметта на гениалния художник и отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора”, Министерството на културата на Република България и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.

От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Николай Майсторов. Името на новия лауреат на наградата ще бъде обявено на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Живописните платна на проф. Николай Майсторов под мотото „100 икони по 100 сонета” ще бъдат експонирани в зала „Стоян Венев”.

В залите на Галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат и представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, както и Изложба живопис на кюстендилския художник Димитър Стоименов (1931 – 1979).

В 13.30 ч. участниците в честването ще посетят къща музей „Владимир Димитров – Майстора” в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото, възприемано от Майстора като „Столицата на рая”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама