Нено Димов за двете лъвчета: Oсвен емоционално и човешки, трябва да подходя и като институция

15:17, 30 яну 18 / Политика 25 830 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разпоредих проверка на условията, които има в зоопарка в Пазарджик. Тя показва, че на този етап там има условия, което ми завързва ръцете”, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който излезе пред сградата на Министерския съвет, където се проведе протест в защита на лъвчетата Терез и Масуд да бъдат изпратени в Холандия, а не в пазарджишкия зоопарк.

Не мога да предприема действия по закон. В министерството работи екипът, който да види какви са възможностите при така създалата се ситуация за реагиране. Аз трябва да разделя чисто емоционалното си желание тези лъвчета да имат най-доброто, от това, което като възможности ми дава законът“, заяви министърът.

Казах, че ще направя всичко възможно, ако е необходимо. В края на краищата аз съм длъжен освен емоционално и човешки, да подходя и като институция, а институциите трябва да спазват закона“, допълни още Димов.

Това, което обещава министърът обаче не устройва представителите на „Четири лапи”. Природозащитниците обясниха, че лично премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент да съдейства двете животни да заминат за Холандия във възможно най-бързи срокове.

Разград по закон нямат право да отглеждат лъвове. В Пазарджик нямат условия да отглеждат точно тези две животни, които са болни. Играем си със здравето на лъвчетата”, заяви представител на „Четири лапи”.

Преди дни от международната неправителствена организация за защита на животните „Четири лапи“ заявиха, че Българска агенция по безопасност на храните бави заминаването на лъвчетата Терез и Масуд за Холандия и излага здравето им на сериозен риск. Те призоваха за намесата на премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов за бързо решаване на казуса в полза на животните.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама