Бизнесът на Пловдив с 25 предложения към общината за подобряване на въздуха

08:10, 01 фев 18 25 877 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бизнесът на Пловдив е подготвил 25 предложения към общината за подобряване на качеството на въздуха в града. Обществена дискусия събра снощи представители на фирми и експерти за търсене на решения, които могат да намалят вредните емисии. Покана за участие беше отправена и към гражданите, съобщи БНТ.

Градът диша все по-трудно през зимните месеци. Това е заключението на сдружение "Бизнесът за Пловдив". Затова беше организирано общественото обсъждане с покани изпратени към 150 институции. Това, което впечатли аудиторията, беше пристигането на експертите от София с електромобили, а това което я стресна - заключението на организаторите, че от 7 години пловдивчани нямат информация какъв е въздухът, който дишат.

Ежегодните доклади за дните със завишени стойности на замърсители администрацията изпращала за разглеждане в Общинския съвет и Министерството на околната среда и водите. Тези данни изискани по закона за достъп до обществена информация сдружението анализирало и стигнало до извода, че е необходим пакет от мерки и план, по който въздухът да се промени качествено през следващите 5 години.

От 17 години община Пловдив работи по различни програми за подобряване качеството на въздуха. В мерките е включено оптимизирането на транспортната схема, преминаване към алтернативно на въглища и дървата отопление, строги критерии за евростандарт на двигателите на автобусите и колите от Градския транспорт.

Въвеждането на зелен билет обаче по примера на столицата все още общината не може да финансира. Да се отпуснат средства от настоящия бюджет за закупуване на полеви измервателни станции, които да бъдат монтирани в дворовете на детските градини, това предложиха на днешната сесия общинските съветници от опозицията.

Кметът Иван Тотев обаче сподели опасения, че това може да обърка още повече хората. По думите му реална картина на въздуха в Пловдив дават само две екоточки - две измервателни станции на МОСВ, които през последните години смениха местата си - от зони с отчетено завишено замърсяване, към места с повече паркове и топлофицирани жилищни сгради.

Факт е обаче, че проблем съществува и за него се търси дългосрочно решение. Решение с благоприятни последствия и резултат през следващите 5 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама