Задържаха за 24 часа кмета на Септември

14:00, 01 фев 18 25 966 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова съобщи, че кметът на Септември Марин Рачев е задържан за 24 часа. Преди това Рачев беше качен на полицейски автомобил, който се отправи в неизвестна посока. 

На качване в колата Радев заявил, цитиран от "24 часа": "Не съм задържан. Не са ми повдигали никакво обвинение. Оказвам пълно съдействие на прокуратурата, не съм нарушил закона и вярвам в справедливия български съд".

Очаква се в петък от спецпрокуратурата да му бъдат повдигнати две обвинения. Едното е за умишлена безстопанственост, следствие на което са настъпили вреди за Община Септември за над 100 000 лева. Второто е за покупката на имот от Община Септември на цени многократно по-високи от пазарните. Покупката е от фирма, която преди време е била негова собственост, с което отново са нанесени щети на общината за над 100 000 лева.

Според шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, който също пристигна в Септември, двете обвинения са "първоначални и работни". В хода на разследването ще се търсят доказателства за това за нанесени щети на Община Септември от над 13 милиона лева.

Към момента при операцията на спецпрокуратурата няма други задържани.

Това е първата операция, съвместно със специализираната прокуратура, на новата комисия за противодействие на корупцията. Според Антон Славчев, директор на дирекция в комисията, операцията е много успешна. В нея са участвали над 100 служители на прокуратурата, на антикорупционната комисия. Включени са и от бюрото за защита на свидетели. Според Славчев, не е имало предварително изтичане на информация за подготвяната акция.

След сутрешната полицейска акция от сградата на общината са изнесени чували с документи и компютри от сградата на община Септември. Там тече акция на специализираната прокуратура. Районът е блокиран от маскирани служители на новосъздадената комисия за противодействие с корупцията и бюрото за защита към прокуратурата.

По неофициална информация на изданието операцията е започнала в 6 часа сутринта. Кметът е бил доведен от дома си от Пазарджик. По време на акцията, а и известно време след нея в сградата на общината не се допускат лица да влизат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама