Саудитска Арабия влага 64 млрд. долара в развлекателната индустрия

17:30, 27 фев 18 / Свят 25 774 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 2018 г. в Саудитска Арабия ще има над 5000 развлекателни събития - два пъти повече от 2017 г. и повече от когато и да било в историята на кралството. Те вече започнаха с джаз концерт на открито, а сред тях са спектакъл на Cirque Du Soleil и концерт на американската група Maroon 5.

И това е само началото - в следващите 10 години специално създаденотно Управление за развлеченията ще вложи 64 милиарда долара в тази индустрия, съобщи "Ройтерс". Със средствата ще се построи инфраструктура за подобни събития, сред които и първата саудитска опера в Джеда, която ще отвори врати през 2022 г., както и ще се организират концерти, спектакли, мюзикъли, заяви ръководителят на управлението Ахмад бин Акин ал Хатиб. По думите му в края на следващото десетилетие секторът може да създаде почти четвърт милион нови работни места.

Идеята е саудитците да се чувстват по-доволни от живота, както и да започнат да харчат у дома за развлечение и свободно време. Смята се, че през миналата година поданиците са похарчили около 20 млрд. долара за забавления зад граница и властите искат да задържат поне четвърт от тези средства в кралството. Това е част от амбициозната програма Vision 2030 на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за икономически и обществени реформи, които да намалят почти пълната зависимост на страната от петролната индустрия. В програмата е записано, че към края на планирания период разходите на домакинствата за развлечение и култура трябва да се повишат от 2.9% на 6%.

През 2018 г. жителите на 56 града ще могат да посетят музикални спектакли, семейни развлекателни програми, изпълнения на stand up комици и др. Следващия месец ще отвори врати първото кино след повече от 35 години забрана за подобно забавление, а местни и глобални вериги планират да увеличат броя до над 300 кина през 2030 г.

"Течението започва да обръща посоката си", коментира Хатиб по повод потока от по-либерални саудитци, които през уикенда пътуват до Бахрейн. "И ви обещавам, че при нас ще започнат да идват хора от Дубай, Кувейт и Бахрейн", добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама