Лиляна Павлова представи България пред Съвета на ООН по правата на човека

21:00, 27 фев 18 / Политика 25 896 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В годината, в която отбелязваме 70-та годишнина от Всеобщата декларация за правата на човека и в която България е председател на Съвета на ЕС, сме все по- амбицирани да защитаваме правата на човека във всички си политики. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на сегмента на високо ниво на 37-та сесия на Съвета по правата на човека към ООН, който се провежда в Женева днес.

Имаме отлична възможност като страна да защитим кандидатурата си за член на Съвета по правата на човека за периода 2019-2021 г., допълни министър Лиляна Павлова. Тя призова делегатите да подкрепят България по този й път и отбеляза доброто сътрудничество на страната ни с всички държави членки на ООН и с организациите в рамките на обединената структура - Службата на Върховния комисар по правата на човека, УНИЦЕФ, Комитета за правата на хората с увреждания и др.

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС обърна внимание на защитата от страна на правителството на социалните, икономическите и културните права чрез образование, технологии и иновации, както и към непрестанните усилия за закрила на детето, включително на децата в неравностойно положение, на децата с увреждания и децата имигранти. В рамките на нашето председателство на ЕС допълнително внимание се отделя на ранното детство и на намаляването на детската бедност, отбеляза още Лиляна Павлова.

Министърът за Българското председателство обърна внимание, че страната ни отдава първостепенно значение на постигането на равенство между жените и мъжете. Ясен и видим пример за рекорда на България по отношение на овластяването на жените е активното им участие в политическия живот и лидерство във всички сектори на обществения живот, отбеляза тя. Като пример тя посочи факта, че България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ сектора с 30 % специалисти със средна степен на ЕС от 16 %, според проучване на Европейския институт за равенство между половете.

В Женева министър Павлова се срещна с генералния директор на Службата на ООН в швейцарската столица Михаел Мьолер и със заместник-ръководителя на Делегацията на ЕС Карл Халергард. По време на разговорите бяха обсъдени съвременните регионални и глобални предизвикателства. Министър Павлова изрази съпричастността на страната ни към умиротворителните мисии на Организацията на обединените нации и към инициативите за насърчаване на равенството между половете. Министър Павлова запозна домакините си с основните приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама