Пърженото месо вдига кръвното

17:30, 26 мар 18 / Любопитно 25 577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учените отдавна знаят, че от месото под въздействието на високите температури могат да се отделят химически вещества, които провокират развитието на устойчивост към инсулин, на стрес и възпаления.

Американските специалисти откриха още една заплаха, която се крие в пърженото месо, разказва "Zee News", цитиран от БГНЕС.

Изследователи от Харвардския университет измериха кръвното налягате на 103 941 души. Те също разбраха как доброволците са си готвили храната. Всички участници са консумирали говеждо и пилешко месо, както и риба.

Установено бе, че хората предпочитащи месо, приготвено на открит огън, на грил или просто пържено, са страдали от високо кръвно 15% повече. При доброволците, консумиращи над 15 порции пържено место месечно, рискът от хипертония бе на 17% по-висок от участниците, прибягващи до същото месо 4 пъти в месеца.

Според изследователите това може да е свързано с особените химически съединения – хетероцикличните ароматични амини. Те се появяват в месото под въздействието на високите температури и повишават кръвното налягане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама