78% от българите не спортуват

14:50, 30 мар 18 25 915 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

78% от българите не спортуват, а при децата и младежите се наблюдава повишено затлъстяване. По данни на "Евробарометър" в годините между 2006 и 2014 г. затлъстяването сред младежите се е повишило с две трети, достигайки до 20%. Това стана ясно днес на специалната пресконференция на "RUN4EU".

Първото безплатно щафетно бягане за ученици и училищни отбори "RUN4EU" ще се проведе на 13 май в столицата в рамките на честванията на Деня на Европа. Инициативата е на Спортен клуб „Бегач“. Основната цел на "RUN4EU" е чрез бягане и активен начин на живот да се преодолеят част от проблемите, произтичащи от обездвижването и нездравословния начин на живот сред учениците.

Участието е с отворена регистрация за ученици и училищни отбори и с възможност за избор от четири различни дисциплини: 4х5 км училищна отборна щафета, бягане на 5 км, на 10 км, както и предизвикателен полумаратон (21,1 км). И четирите състезания са безплатни, като е необходима единствено регистрация на уебсайта https://sofiahalfmarathon.com/run4eu/.

"Бягането е едно от основните средства за развиване и усъвършенстване на функциите на дихателната и сърдечно-съдовата система. Всички знаем за част сериозните проблеми, породени от липсата на достатъчно спорт – затлъстяването, гръбначните изкривявания и др. Бягането е най-естественото и най-лесно приложимо движение за децата и едно от възможните решения на проблемите с обездвижването", разказа по време на пресконференцията треньорът Магдалена Христова, която вече започна подготовката на ученици за състезанието.

Според Бойко Благоев, Ръководител на отдел "Комуникации" в Представителството на Европейската комисия в България, застоялият начин на живот и липсата на физическа активност са реалност за голям процент от гражданите на Европейския съюз и особено за българите, които са в челни позиции на негативната класация.

"Като Европейска столица на спорта за 2018 година София има водеща роля в усилията за насърчаване на активния начин на живот и сме щастливи, че инициативата "RUN4EU" ще бъде едно от събитията, които ще се опитат да привлекат повече млади хора към активния спорт. Целта ни е да привлечем колкото се може повече участници, за което разчитаме и на активната ангажираност на училищата и учителите, които могат да разпространят информация за инициативата, както и да насърчават физическата активност и след провеждането на състезанието", добави Благоев.

С цел да стимулират активния начин на живот, организаторите на кампанията "RUN4EU" отправят предизвикателство към българските ученици, техните учители и родители и ги приканват да се включат в безплатното щафетно бягане за ученици и училищни отбори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама