Акция за използване на предпазни колани в автобусите на Автогарата в София

11:00, 20 апр 18 25 847 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Акция за използване на предпазни колани в автобусите се провежда на Централната автогара в София. По време на нея всички желаещи ще могат да се качат на симулатори за преобръщане на автомобил и челен удар. Целта на демонстрацията е да убеди пътниците да използват колани. Това ще стане с помощта на два специални симулатора.

Организатори са осемкратния шампион по рали Димитър Илиев и Академията по безопасно управление на автомобили „Safety Driving Academy“.

Кампанията е инициирана вследствие на зачестилите катастрофи с автобуси и микробуси, в които пътуващите масово пренебрегват необходимостта от използването на колани. Благодарение на уникалните за България симулатори, с които Академията разполага, участниците в демонстрацията ще имат възможност да изпитат какво е усещането при преобръщане на автомобил и при челен удар със 7 км/ч – но само при условие, че поставят обезопасителен колан.

При ПТП вероятността за фатални последици е в пъти по-голяма за пътниците, неизползващи предпазни колани. Шофьорите и пътниците на възраст между 17 и 34 г. използват най-малко предпазни колани, но са възрастовата група с най-много инциденти.

Има доказателства, че хората е много по-малко вероятно да използват предпазни колани за кратки и/или добре познати пътувания, което води до много големи рискове при катастрофи. В България по-малко от 15% от пътниците носят предпазен колан на задните седалки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама