Църквата отбелязва неделя на Разслабения

11:16, 29 апр 18 / Култура 25 897 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четвъртата неделя след Пасха или Възкресение е наречена неделя на разслабения - парализиран човек, който е излекуван от Исус Христос според Евангелието от св. Йоан. В свещения град Йерусалим се намира къпалнята Витезда – дом на благодатта и милосърдието. Около басейна лежат всякакви болни – слепи, глухонеми, инвалиди, парализирани.

Историята гласи, че в древния Йерусалим при така наречените „Овчи порти“, се намирала къпалня (нейните останки са открити при археологически разкопки през 1881 година). Нариячали я Дом на милосърдието, на еврейски Витезда. Тя имала пет притвора, пълни с множество болни – слепи, хроми, нещастни. Те стояли там и чакали чудото – да слезе Ангел Господен от небето, да раздвижи водата, за да стане тя целебна. Който успеел да влезе пръв в лечебната вода, непременно щял да оздравее, независимо от каква болест страдал. Сред множеството имало един човек, който чакал цели 38 години. Като узнал за дългото му боледуване Иисус Христос го запитал: „Искаш ли да оздравееш?“ Болният Му отговорил: „Да, но си нямам човек, който да ме пусне в къпалнята и да раздвижи водата“. Иисус му казал: „Стани, вземи одъра и си ходи!“

Човекът веднага оздравял, взел одъра и си тръгнал. На това чудо Господне е посветен и празникът, наречен Неделя на разслабения (т.е. на освободения от болест).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама